12 kratkih novic – tujina

Metallica, Led Zeppelin, Abba, 2Cellos, Sven Väth, Dokken, Cher, Coldplay, Rihanna in še

12_kratkih

Legendarni nemški DJ, pionir techna in trikratni zmagovalec DJ Awardsa SVEN VÄTH, ki je na sceni že trideset let, je med svojim setom (pred cca 20 do 30.000 obiskovalci) na slovitem nizozemskem techno festivalu Awakenings na svojem mobilniku gledal nogometno tekmo med Nemčijo in Slovaško. Razkrinkal ga je neki obiskovalec, ki je posnetke takoj objavil na spletu. Ja, samo še en dokaz več, da je tri četrtine tudi tistih največjih DJ-ev in producentov v živo navadnih bleferjev, ki dela na playback, na na bolj ali manj vnaprej pripravljene matrice ali sekvence in vsak večer predstavi do beata identičen set.
 

LED ZEPPELIN so dobili veliko tožbo. Sodišče v Los Angelesu je odločilo, da njihova klasika Stairway To Heaven, ena največjih in tudi največkrat predvajanih rock skladb vseh časov, ni plagiat.
 

Članici in člana švedske skupine ABBA, še vedno ene največjih in najuspešnejših pop zasedb vseh časov, so po tridesetih letih prvič spet skupaj zapeli na privatni zabavi ob 50. obletnici sodelovanja avtorjev in članov banda Bennyja Anderssona in Björna Ulvaeusa.
 

Posebna gosta na velikem brezplačnem koncertu 2CELLOS v Zagrebu, ki bo 2. julija, bosta ZUCCHERO in OLIVER DRAGOJEVIĆ.
 

Bobnar Lars Ulrich je dejal, da bodo METALLICA končali novi album do konca poletja, kar pa ne pomeni, da bomo karkoli s tega težko pričakovanega albuma slišali še letos.
 

Umrl je SCOTTY MOORE, kitarist, ki je igral na zgodnjih uspešnicah kralja rock ‘n’ rolla ELVISA PRESLEYJA. KEITH RICHARDS, JIMMY PAGE in BRUCE SPRINGSTEEN so le nekateri, ki vedno povedo, da je Moore je s svojim za takrat ostrim igranjem močno vplival nanje.
 

Za šest koncertov na Japonskem se bo ponovno zbrala najslavnejša zasedba popularnih heavy metalcev osemdesetih DOKKEN. V zasedbo se bosta vrnila kitarist George Lynch in basist Jeff Pilson, pevec in šef Don Doken in bobnar Mick Brown pa sta tudi v zdajšnji zasedbi, za katero Don pravi, da bo delovala naprej in da kljub negodovanju (predvsem evropskih) oboževalcev z najslavnejšo zasedbo ne misli več nastopati.
 

Pevka CHER se je opravičila, ker je v twitu, v katerem je zapisala, da vsi molijo za nedolžne žrtve terorističnega napada v Turčiji, uporabila emoje bombe in eksplozije.
 

Zdi se, da bo kmalu konec časov nemotenega snemanja z mobilniki na javnih prireditvah, v muzejih in še kje. Podjetju Apple je namreč po petih letih uspelo uveljaviti patent postpoka, s katerim lahko na daljavo onemogočijo snemalne funkcije kamere na vaši mobilni napravi. Apple sicer zatrjuje, da tega patenta ne bo implementiral v svoje naprave. Vendar je rešitev tehnično relativno preprosta, tako da jo bo mogoče na malce drugačen način uporabil kakšen izvajalec (ali kdo drug), ki mu gre na živce snemanje in dejstvo, da se posnetek vsakega njegovega koncerta pet minut po koncu znajde na You Tubeu.
 

Umrl je ROB WASSERMAN, basist, ki je igral v spremljevlanih skupinah velikih izvajalcev, kot so LOU REED, ELVIS COSTELLO in BOB WEIR.
 

Frontman COLDPLAY Chris Martin je dejal, da je RIHANNA FRANK SINATRA naše generacije. “S tem svojim glasom vse spremeni v zlato,” je pojasnil.
Coldplay in Rihanna bosta tudi glavni zvezdi velikega festivala Budweiser Made In America, ki bo 3. in 4. septembra v Filadelfiji. Kurator festivala je JAY Z.
 

Več kot 1.000 največjih, najuglednejših in najbolj popularnih glasbenikov je podpisalo pismo Evropski Uniji, v katerem prosijo evropske poslance, da uskladijo zneske avtorskih pravic na glasbenih platformah, ki jih ustvarjajo uporabniki (npr. YouTube). Glavna težava tega precej zapletenega in obširnega problema je, da YouTube ustvari kar polovico prihodka od glasbenih vsebin s posnetki, ki jih naredijo uporabniki sami (remiksi, video-besedila, lastna izvedbe tujih skladb, z glasbo podloženimi filmi …). Založbe, ki so lastnice posnetkov, so “zase poskrbele”, saj so večinoma dale soglasje, da takšne vsebine lahko ostanejo na YouTubeu, avtorske pravice za te amaterske posnetke pa niso povsem definirane oziroma so nadomestila po mnenju avtorjev prenizka.
 

Še več kratkih novic

 

El Kachon - Svet dovoljenih laži (2016)
Ritchie Blackmore je za nekaj koncertov obudil Rainbow
 

Kiosk HmHm na: