5 Seconds Of Summer – Youngblood (2018)

TIP: Zadnji od katerih bi pričakovali, da bodo kdaj naredili tako dober album.

Še nekaj mesecev nazaj so bili avstralski lepotci 5 Seconds Of Summer eni najresnejših kandidatov za najbolj zoprn teen pop band vseh časov. Štirje fantje so bili že v rosni mladosti, ko so objavljali svoje predelave uspešnic drugih izvajalcev, pravi zvezdniki YouTubea. Ko pa je pod video, v katerem so izvajali eno njihovih skladb, Louis William Tomlinson iz One Direction zapisal, da je že nekaj časa njihov fan, so 5 Seconds Of Summer poleteli med zvezde.

5 Seconds Of Summer so na začetku delovali, kot da jim ni nič jasno, razen tega, da morajo igrati na neizživete sanje mlajših od 15 let. Bili so nekakšen punk pop, ki so ga izvajali bolj sluzavo in patetično od večine najbolj osladnih bendov s hotelskih teras. Vmes so včasih poskusili s tistim zastarelim starinskim popom, za katerega se je zdelo, da je na veselje vseh, ki imajo kaj okusa, izumrl z boy bendi devetdesetih. Temu miš-mašu pa so dodali še nekaj, na kar si pred njimi nihče ni upal niti pomisliti – to je nekakšno kvazi emo cmerjenje, ki bi moralo biti za intelekt vsakogar nad zgoraj omenjeno starostno mejo čista žalitev.

No, pa ni bilo čisto tako. 5 Seconds Of Summer so najprej podrli Avstralijo in Novo Zelandijo, nato še ZDA in Veliko Britanijo, Evropo in ostali svet – in to v takšnem obsegu, da so k temu zagotovo pomagali tudi (precej) starejši.

Po skoraj treh letih izida njihovega drugega albuma Sounds Good Feels Good je bend nedavno izdal svoj novi album Youngblood in komercialno “ponovil vajo” s prejšnjih dveh. 5 Seconds Of Summer pa so tako celo postali edini bend (ne vokalna skupina), ki mu je uspelo s prvimi tremi albumi debitirati na prvem mestu prestižne ameriške lestvice Billboard 200.

In potem pride totalni šok. 5 Seconds Of Summer so na Youngblood opustili vse tiste nizke najstniške patetične trike in kvazi punk in emo navlako in naredili super-moderen in zelo zrel in raznolik pop album, na katerem je mnogo zares izvrstnih skladb. Odločno so zakorakali na teritorij modernega hibridnega popa, ki ga obvladujejo Maroon 5, Coldplay, The Chainsmokers, Imagine Dragons in podobni. Vse skupaj pa so zavili in v prijeten EDM pop zvok. K temu so dodal še nekaj izvrstnih klasično postavljenih pop skladb, obilico bleščečega pop rocka, navito dance teen pop skladbo, ki močno spominja na devetdeseta, in tudi nekaj zelo dobro narejenih, precej energičnih orto pop balad. Tisto nekdanjo zoprno “punk” dikcijo pa so izkoristili za to, da so v nekaterih skladbah dobili malce več energije in dinamike.

Kljub temu, da je presenečenje, predvsem tisto dobro, vedno slajše, če pride od tam, kjer ga najmanj pričakuješ, je Youngblood zares izvrsten album. Pravzaprav tako kompletnega pop albuma, ki tako efektno združuje klasično pop skladnjo in tradicijo z najmodernejšimi prijemi že dolgo ni bilo. Tako da se ne čudite preveč, če bodo zdaj že malo bolj odrasli fantiči z njega nanizali pet ali več velikih uspešnic.
 

Še en biser novomeških alter artistov Deadly Smile
Plavajoči grad, eden naših najbolj posebnih festivalov
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm