A Perfect Circle – Eat The Elephant (2018)

TIP: A prijetna zvočnost ob nezbranem poslušanju hitro pokaže zobe.

A Perfect Circle sta leta 1999 ustanovila pevec legendarnih avantgardnih modernih alt metalurgov Tool Maynard James Keenan in takrat še kitarski inženir Billy Howerdel. Ameriški bend, v katerem so z njima igrali številni imenitni glasbeniki in si je zato hitro prislužil naziv super-skupina, je deloval do leta 2004 in izdal tri izvrstne albume. Leta 2017 pa je podpisal novo pogodbo z založniško velikanko BMG in po štirinajstih letih napovedal novi album.

A Perfect Circle so vseskozi veljali za projekt, s katerim Keenan kaže tisto svojo bolj osebno, če že ne kar kantavtorsko plat, čeprav tudi Howerdel, ki je večinski avtor glasbe, zna napisati presneto udarno in težko skladbo.

Tudi v luči zgoraj zapisanega je novi album veliko presenečenje. Bend namreč na Eat The Elephant svojo dozdajšnjo kitarsko dikcijo menja za prostorna ambientalna zvočna prostranstva, v katerih imajo glavno vlogo komorne klavirske linije in ambientalne ali skoraj simfonične sintetizatorske orkestracije. Ritmika je še vedno zelo rokerska, kitare, ki so sicer zelo pestre in ponekod naravnost spektakularne, pa so nekako podrejene impozantnosti teh zvočnih prostranstev.

Kljub tej zelo drugačni razporeditvi, v kateri skoraj ni tistega industrial metalurškega mesarjena in ortodoksnih alternative detonacij, ima nova glasbo A Perfect Circle vso tisto progresivno drznost, subverzivnosti, zahtevnost, napetost in drugačnost iz preteklosti.

Nova lirična in mehkejša zvočna podoba je naravnost idealna osnova za to, da je Keenan lahko pokazal prav vse svoje pevske odlike. Na tem albumu zveni morda celo boljše kot na kateremkoli prej, vključno s tistimi, ki jih posnel s Tool. Način, kako tokrat podaja svoja kritična besedila, je preprosto fenomenalen. Čeprav tega ne poudarja in nekako ni v njegovi drži, je Keenan verjetno najboljši pevec modernega rocka in eden najboljših sploh.

Eat The Elephant, ki je v ZDA že uspešnica, je sijajna vrnitev zelo pomembnega, a vse prevečkrat pozabljenega benda na sceno. “Milozvočni” toni pa še zdaleč ne pomenijo, da je album v čemerkoli manj zahteven od visokih standardov, ki jih je dvojec velikih glasbenikih postavil na svojih prejšnjih albumih. Šele nekaj zbranih poslušanj pokaže vso izjemnost in lepoto tega odličnega zlitja trde in inovativne moderne rockerske zvočnosti s prefinjeno avtorsko liričnostjo in mehkobo. Skratka, nekaj časa bo potrebnega, da vam album sede v srce, potem pa zlepa ne bo šel iz njega.
 

Dobrodelni koncert petih novih rock bendov založbe Nika
Trik, da je zmanjkalo glasbe, deloval. Lea Sirk v finalu Evrovizije 2018!
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm