A Tribe Called Quest – We Got It From Here… Thank You 4 Your Service (2016)

TIP: Album, ki je postal več kot samo hip hop fenomen.

A Tribe Called Quest so eden najpomembnejših hip hop bendov vseh časov. Veljajo za ene izmed glavnih utemeljiteljev alternativnega hip hopa in so bili sestavni del slovite scene oziroma ustvarjalnega kolektiva Native Tongues (De La Soul, Jungle Brothers, Monie Love, Mos Def …) Dejavni so bili od sredine osemdesetih do leta 1998, ko so se predvsem zaradi odnosov z založbo razšli.

Lani so se Q-Tip, Ali Shaheed Muhammad, Jarobi White in Phife Dawg ponovno zbrali, da bi na The Tonight Show Starring Jimmy Fallon v živo izvedli svoj klasik Can I Kick It. Kmalu zatem so se odločili, da bodo ostali skupaj. Najprej so posneli s koščkom pesmi Black Sabbath ojačano skladbo We The People…., eno prvih in še vedno najboljših in najhujših kritik Trumpove vsesplošne nestrpnosti, in nato še album We Got It From Here… Thank You 4 Your Service. Dawg, ki je tudi avtor njegovega naslova, ki ga nihče od ostalih članov ni razumel, je še pred izidom albuma umrl.

A Tribe Called Quest na novi plošči udarjajo z vsem tistim, kar je bil rap, preden se je sprevrgel v šopirjenje, samovšečnost, športno disciplino blebetanja in šokiranja za vsako ceno. V sporočilih so pronicljivi, preudarni, presenetljivo natančni in istočasno humorni, groteskni in celo absurdni na način, ki se ga ne bi sramoval niti Frank Zappa. Glasbeno pa še naprej letijo na odbitih acid beatih, čudaških vzorčkih bendov, kot so Gentle Giant ali Can, komplicirani psihedeli, ob kateri se lahko skrije polovica stoner bendov, kompaktnem funku, bleščečem starinskem popu, čutnem soulu in navitih jazz izpadih, improvizacijah in kotaljenjih. V tem magičnem zvočnem izletu pa sodeluje še kopica povabljencev: André 3000, Kendrick Lamar, Jack White, Elton John, Kanye West, Anderson Paak, Talib Kweli, Consequence in Busta Rhymes.

In potem se je zgodilo nekaj, kar v teh časih klišejev in korporativnega pranja glave še daje kanček upanja veri v dobro glasbo, okus in ustvarjalno drznost. We Got It From Here… Thank You 4 Your Service je precej zlahka osvojil vrh ameriške lestvice. Album pa je postal fenomen v praktično vseh malce bolj razvitih svetovnih kulturnih sredinah.

To je šele drugi album A Tribe Called Quest, ki je prišel na prvo mesto ameriške lestvice. Bend pa je moral na ta uspeh čakati točno 20 let, ker je največ med hip hop izvajalci. Ironično je, da je skupina oba prva mesta osvojila s svojima najbolj skrajnima albumoma in ne s tistimi, na katerih so njihove velike uspešnice.

Beats, Rhymes And Life iz 1996 je bil njihov najbolj mračen album in edini skoraj brez tistega zanje tako značilnega neumornega pozitivizma, We Got It From Here… Thank You 4 Your Service pa je čisti alien, vesoljska ladja (če si sposodimo izraz od Parliament) iz druge galaksije, ki kar kliče po deportaciji iz vladavine kiča in klišejev, ki vladajo na današnji glasbeni sceni.
 

Severina bo 1. februarja premierno predstavila novo skladbo Kao
Peter Lovšin bo na dan žena izdal novi album Območje medveda
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm