African Disco Juice (VA) (2017)

TIP: Vroč in zapeljiv nu-disco, narejen po vseh pravilih tradicije.

Londonska založba Midnight Riot nas že leta zalaga z izvrstnimi in tudi zelo nekonvencionalnimi nu-disco kompilacijami, izdaja pa tudi dela nekaterih največjih DJ-jev novega disca. Tako so izdali sila zanimivo zbirko starega japonskega disca. Poleg številnih nu-disco sladic so v zadnjih mesecih predstavili tudi nekaj tematskih zbirk, na katerih se top DJ-ji lotevajo disco zvoka različnih držav oziroma regij. Po Japonski, Balearih in Braziliji je zdaj na vrsti še Afrika.

Štirinajst DJ-jev, producentov in velemojstrov nu-disca, kot so Jack Tennis Pete Herbert, “hišni” Yam Who?, Judge Funk, Rayko, Mr Absolutt, James Rod, Shit Hot Soundsystem, Okoca, Psychemagik, Sean Innit, Chewy Rubs, Free Hugs in DJ Cesar, je pripravilo skladbe, ki so tako ali drugače povezane s sicer izredno bogato tradicijo diska v Afriki. Predvsem v Nigeriji in Gani so imeli že sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja kopico izjemnih disco izvajalcev. Lagos pa takrat kljub povojni diktaturi po produkciji in tudi hedonizmu ni prav nič zaostajal za svetovnimi centri disca, kot so bili New York, Pariz ali München.

Na African Disco Juice vas čaka uro in pol rahlo eksotičnega in ravno prav ležernega disco beata, ki je namenjen bolj poslušanju kot plesu. Večina skladb ima nekaj pod 120 udarcev na minuto.

Skoraj vse skladbe so po slogu in vzdušju najbližje elektronskemu, sintetizatorskemu disco zgodnjih osemdesetih, ki je vladal po zatonu klasičnega disca sedemdesetih in pred razmahom precej bolj podivjanega in vse prevečkrat neokusnega italo disca. Kakšnih house vdorov, ki so danes skoraj obvezen pospeševalnik nu-disca, je na tej zbirki zelo malo. Dobili pa boste obilo zapeljivega, zelo čistega in skorajda tradicionalnega disco groova, v katerem katerem se vročično prepletajo stare oziroma originalne fraze z novodobnim disco utripom. Vse skupaj pa je začinjeno s kančkom afro eksotike.

African Disco Juice ponuja zelo zanimivo in presenetljivo spoštljivo videnje disco tradicije. Prav vse skladbe so napisane na konvencionalen način in niso zgolj na beat nalepljeni koščki. V njih pa se zgodi marsikaj, tako da boste tudi ob zbranem poslušanju nadvse uživali. Za kakšen malo bolj dinamičen longue ali kakšno lahkotnejše poplesavanje pa je ta kompilacija naravnost idealna.
 

Prenovljeni Leteči potepuhi pripravljajo novi album
Koncert Scorpions v Ljubljani odpade!
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm