Ariana Grande – Thank U, Next (2019)

TIP: Vse narobe, podobno kot naslovnica.

Top pop zvezdnica Ariana Grande po manj kot letu udarja z novim albumom, za pripravo katerega je porabila vsega dva tedna. Vse super in fajn. Petindvajsetletnici je po razočaranju z dotedanjim fantom in usodnemu prevelikem odmerku prejšnjega nihalo razpoloženje in se je iz čiste apatije prelevila v punco s totalno delovno vnemo.

Podobna srce parajočo zgodba, ki smo jo slišali pred leti, je bila 2016 podlaga za nastanek Dangerous Woman, nedvomno enega (naj)boljših albumov sodobnega ameriškega popa. Lanski še bolj urban in zelo inteligenten groovy naslednik Sweetener pa je bil zelo prepričljiva zagotovilo, da je Ariana sposobna ostati v elitnem klubu peščice tistih največjih pop zvezdnic.

In potem se pojavi album dvoumnega naslova, ki morda namiguje na spontanost ali navdih trenutka, a ga bo večina vzela kot priljubljeno frazo zdolgočasene trgovke ali tečnega uradnika, ki se vas hočeta s temi besedami čim prej znebiti.

Na žalost je tudi vzdušje tega albuma bližje slednjemu. Energične Ariane, ki blesti v modernem popu, dvobojih z raperji, zapeljuje z R&B-jem in miga ob dance ritmih ali izvrstno prirejenih vintage zvokih, na tej plošči ne boste slišali niti za trenutek.

Thank U, Next je pravi preizkus vzdržljivosti. Skopljeni synth zvoki, brezoblične melodije, dolgočasna, preveč upočasnjena ritmika in zgolj osnovna orkestracija brez vsake nadgradnje se dobesedno vleče iz povprečno napisane skladbe v povprečno napisano skladbo. Za povrh tokrat ni niti kančka dinamike prejšnjih albumov. Tudi o spontanosti in nepredvidljivosti, ki ju obljublja naslov, ni ne duha ne sluha, da o petju, ki je še najbližje popoldanskemu zehanju, niti ne izgubljamo besed.

Izmed enajstih skladb štrli le ena, groovy psevdo-reggae Bloodline, pa še te niso izpostavili, prej so jo dobro skrili.

In tu se zgodba pravzaprav začne. Ariana je namreč z dvema slabokrvnima singloma tega albuma zrušila nekaj velikih rekordov. Video naslovne skladbe je istočasno gledalo kar 829.000 ljudi in ob njegovi premieri je Ariana dobila kar 516,000 sporočil. Video je zrušil tudi nekaj rekordov gledanosti oziroma pretakanja skladbe ženske izvajalke na teden oziroma dan. Skratka, precejšnja katastrofa, glede na to, da je skladba eno samo spanje in živ dolgčas.

Album, ki je izšel šele pred nekaj dnevi, bo zagotovo lomil tudi največje lestvice albumov. In tu se pošten ljubitelj glasbe upravičeno vpraša, kam gre oziroma kaj prodaja zdajšnja glasbena industrija, in kaj je tisto, zaradi česar je ta album tako zelo uspešen. Sama glasba zagotovo ne!

Skratka, vse narobe, podobno kot naslovnica.

Preberite še:
Recenzija albuma: Ariana Grande – Dangerous Woman

 

Mary Rose z novo skladbo napovedujejo svoj najbolj raznovrsten album do zdaj
Hit-album Nomadi skupine Siddharta izide 15. februarja tudi na vinilu
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm