Tobias Sammet’s AVANTASIA – Moonglow (2019)

TIP: Čeprav brez kompromisov zna ta album prepričati tudi izven simfo power metal krogov.

Avantasia je super-zvezdniški metal projekt, ki ga je konec prejšnjega stoletja zasnoval nemški wunderkind Tobias Sammet, sicer, pevec, producent, skladatelj, multi-instrumentalist in še kaj. Sprva je pisal prave power metal opere, ki jih je posnel s številnimi najboljšimi pevci in glasbeniki na sceni težkih not. Sammet je tudi na svojem osmem albumu Moonglow zbral ekipo res top pevcev, kot so: Ronnie Atkins (Pretty Maids), Jørn Lande (Jorn), Eric Martin (Mr. Big), Geoff Tate (ex. Queensrÿche, Operation: Mindcrime), Michael Kiske (Helloween), Bob Catley (Magnum), Candice Night (Blackmore’s Night), Hansi Kürsch (Blind Guardian) in Mille Petrozza (Kreator).

Moonglow je prvi album, na katerem Sammet ni imel nobenih rokov za objavo. Je pa s prejšnjimi albumi dosegel nepričakovano velik uspeh in postal najbolje prodajani avtor “opernega” power metala. To je zagotovo precej veliko breme in za brezkompromisnega avtorja,kot je Sammet, tudi velika odgovornost.

Vsekakor pa je ravno ta album tisti, katerega uspeh bo pokazal, ali se bo Sammetu uspelo uveljaviti tudi izven strogo metalurških krogov. Po dveh tednih kaže dobro. Z Moonglow je po dveh drugih mestih predhodnikov končno osvojil še vrh nemške lestvice. Album pa je bil oziroma je še na lestvicah še štirinajstih držav, kar je največ do zdaj. Verjetno se bo po pomladni turneji po ZDA uvrstil zelo visoko tudi na prestižno tamkajšnjo lestvico, na katerih je AVANTASIA v preteklosti že dosegla nekaj zavidljivih uvrstitev.

Klub tej veliki priložnosti in hkrati odgovornosti, Sammet na Moonglow ni delal kompromisov. Je pa ta album precej bolj pester in večplasten od predhodnikov, kar gre prej pripisati dejstvu, da ta album ni konceptualen oziroma nima stroge povezovalne zgodbe, kot pa temu, da bi Sammet kaj preračunaval. Si je pa lahko poleg nekaj zanimivih in dobro zapakiranih pop rock vložkov, nekaj novodobnih rock okraskov in resnejših poigravanj s keltskim melosom privoščil tudi predelavo. Zelo dobra verzija velikega 80s dance hita Maniac Michaela Sambella, ki sicer ni niti približno tako napeta, kot je bila tista, ki so jo pred 24 leti naredili njegovi rojaki Sargant Fury, pa je vseeno precejšnja poživitev albuma.

Vsekakor pa brez skrbi, Moonglow je pravoverno power metalsko usmerjen in to brez odstopanj. Seveda ne primanjkuje niti bombastičnih in pompoznih poudarkov, bolj simfoničnih orkestracij in tiste obvezne klišejške melodičnosti in dramatičnost, kot tudi ne klasične heavy metal udarnosti. Sammet pa tokrat precej poskuša z novejšimi metalurškimi prijemi, ki jih zelo efektno postavlja ob bok pravovernim power trganjem.

Eno izmed presenečenj je tudi izvrstna zaključna orto AOR metal skladba, ki krasi le razširjeno izdajo. In ko smo že pri presenečenjih, Candice je v zanjo nenavadnem precej novometalskem in malce gotiš okolju sijajna. Petrozza blesti, kot prefinjen, premišljen in preudaren interpret, kar je pravo nasprotje tistega, kar sicer počenja v svojem bendu. Tate pa kaže, da še vedno nima konkurence. Ko bi le tudi sicer imel več tovrstnih priložnosti oziroma tako dobrih skladb.

Moonglow je spektakel, tako za ljubitelje virtuoznega igranja, kot za vse, ki uživate ob vrhunskih vokalnih interpretacijah. Sicer je trdno zabetoniran v okvirjih “simfoničnega” power žanra, vendar je včasih predvidljivo in dobro znano okolje precej boljši temelj za presenečenja, ki jih na tem albumu ne manjka. In tu niso mišljeni samo izvrstni akterji, ampak tudi tok, vzdušje in poudarki posameznih skladb. S tega vidika Moonglow ponuja res veliko.
 

Številni imenitni gosti na prvem rock koncertu Eve Švent Zadel
Umrl je Mark Hollis, vodja britanskih synt-pop novo-romantikov Talk Talk
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm