Avtomobili – Daleč (2016)

TIP: Zapeljiva moč prefinjenosti.

avtomobili-dalec

Avtomobili so ena najimenitnejših slovenskih skupin. V skoraj petintridesetletni karieri so z redko videno osredotočenostjo stremeli k lastnemu izrazu in izpopolnjevanju le-tega. V našem (in tudi jugoslovanskem) glasbenem prostoru je skupina postavila izjemno visoke izvedbene standarde in s tem na svoj način nadgradila tradicijo, ki so jo v sedemdesetih začrtali vrhunski slovenski bendi Predmestje, September in Boomerang.

Njihov najnovejši album Daleč je spet pravi glasbeni posladek. Avtomobili še naprej vztrajajo daleč stran od trenutnih trendov in se še naprej držijo svojega artističnega pristopa. Bend predstavlja deset skladb, v katerih je slišati čudovito zlitje art rocka, jazz rocka, fusiona, čistega eksperimenta, inteligentnega pop rocka, progressivea in še česa. Vse to je prežeto z intimno avtorsko izpovednostjo in pristopom, ki je najbližje kantavtorjem oziroma folk izvajalcem. Praktično vse skladbe pa imajo v sebi tudi kanček modernega podtona.

Avtomobili ne stavijo na prekomerne decibele (čeprav znajo biti tudi peklensko glasni, op.), agresijo in poceni fraze, kot se to zelo rado počne v naših logih. V njihovi glasbi gre za drugačno pretakanje energije. Pri njih so v ospredju prefinjenost, eleganca, izjemna izvedba, neverjeten posluh za dramaturgijo in detajle in seveda zelo močna izpovedna nota. Tako osebne refleksije niso ravno pogoste v tovrstni glasbi.

Na albumu Daleč boste našli vse od bolj spevnih pop rock skladb do do zelo zahtevnih in strukturno nenavadnih progressive izletov, vmes pa veliko poigravanj z zvoki, aranžmaji, melodijami in žanri. Posebno presenečenje tega albuma so občasni izjemni pihalni vložki. Še posebej izstopa trobenta v odlični, nostalgično jazzy moderni trippy baladi Mladost. V skladbi Če si rojen pa se sredi skladbe pojavi pihalna sekcija, ki močno spomni na zmagoviti zvok zdaj že od vseh pozabljenih ameriških jazz pop rock velikanov Chicago. Takšnih “slogovnih” sugestij je na albumu še veliko. Tako izvrstni kitarski solo v naslovni skladbi spomni na bleščeči zvok ameriškega west coasta in easy rocka sedemdesetih.

Daleč ni vsakdanji album, je zelo zahteven in kompleksen, a hkrati nadvse prijeten za poslušanje. Avtomobili na njem na zelo atraktiven in vešč način prenašajo prakse preteklosti v današnji čas in v velikem slogu ohranjajo, a tudi nadaljujejo in nadgrajujejo svoj unikatni izraz.

Daleč je vsekakor album z neomejenim rokom trajanja!
 

Poleg Metal Days zdaj še Winter Days of Metal
Predpremierno smo poslušali novi album Michaela Bubléja
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm