Axel Rudi Pell – Game Of Sins (2016)

TIP: Naravnost spektakularen heavy metal album.

Axel-Rudi-Pell---Game-Of-Sins-400

Axel Rudi Pell je eden najboljših nemških heavy metal kitaristov vseh časov. Pell se je na samem začetku osemdesetih s svojo skupino Sinner pridružil valu tamkajšnjih skupin, ki jih je navdahnil uspeh takrat novih britanskih heavy metalcev in tudi rojakov Scorpions. Bend se je kmalu preimenoval v Steeler in med leti 1984 in 1988 objavil štiri zelo dobre albume, s katerimi pa ni pritegnil tolikšne pozornosti, kot bi si jo glede na kakovost zaslužil.

Po razpadu Steeler Axel Rudi Pell nastopa kot solist. V njegovi spremljevalni skupini pa so vedno največji mojstri heavy metala. Tistim, ki vsaj malo spremljate to sceno, bodo imena nekaterih nekdanjih članov, kot so Charlie Huhn, Rob Rock, Jeff Scott Soto, Jörg Michael ali Mike Terrana, povedala dovolj.

V petindvajsetih letih je Pell, ki je star 55 let, nanizal kopico izjemnih albumov najčistejšega klasičnega heavy metala. Prvi albumi so bili narejeni pod močnim vplivom heavy metala sedemdesetih in sloga, ki so ga gojili Rainbow in deloma Deep Purple. Pell je ta izraz kmalu nadgradil z izjemno melodičnimi skladbami, tipično nemško funkcionalnostjo in samosvojimi riffi. Hkrati pa je vseskozi zavestno ohranjal in negoval zven, strukturo, barvitost in pravilnosti heavy metala sedemdesetih.

Game Of Sins je njegov šestnajsti album in je še eden v vrsti Pellovih brezhibnih heavy metal klasikov. Pell, pevec Johnny Gioeli (Hardline …), klaviaturist Ferdy Doernberg (Rough Silk, Helloween, Holy Moses …), basist Volker Krawczak (Steeler) in novi bobnar Bobby Rondinelli (Rainbow, Quiet Riot, Black Sabbath, Blue Öyster Cult …) so pokazali, da se da v okviru klasične hevy metal forme pokazati še veliko svežega, vznemirljivega, če ne že na trenutke kar novega. Bend na albumu enostavno blesti, Pell je nasul kopico sijajnih in presenetljivo izvirnih riffov in bravuroznih solističnih izletov. Gioeli je še enkrat pokazal, da sodi med pet trenutno najboljših heavy metal pevcev. Tudi ostali so izvrstni, Rondinelli pa je prispeval še dodatno kompaktnost in funkcionalnost. Pell je že prej napovedal, da bodo bobni na tem albumu bolj v ospredju, kot so bili na predhodniku Into the Storm.

Na albumu je devet skladb (+ uvod), ki nihajo od čistih, “naravnost” odigranih killerjev do daljših epskih skladb z malce eksotičnim in mističnim prizvokom in ene balade. Na digi-pack izdaji je še dodatna skladba, kitaristom že od Hendrixa naprej priljubljena Dylanova All Along The Watchtower, ki se je Pell tako pa aranžmaju kot dramaturgiji loteva na zelo zanimiv način. Album je v celoti prava učna ura skladanja, dramaturgije in aranžiranja klasičnega heavy metala. Skladbe Game Of Sins imajo težo in udarnost, a tudi prefinjenost in elegantnost, so koncizno napisane, perfektno aranžirane, ultra-melodične in polne virtuoznih vložkov. Kaj več od klasičnega heavy metal albuma skoraj ne morete pričakovati. In to leta 2016. 🙂
 

Steve 'n' Seagulls zvezde letošnjega festivala GorA RockA
Zayn Malik pripravlja samostojni album
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm