Backstreet Boys – DNA (2019)

TIP: Izvrsten primer, kako se je treba danes lotiti ustvarjanja pop albuma.

Backstreet Boys so z več kot 100 milijoni prodanih plošč z naskokom največji boy band vseh časov. Za razliko od večine tovrstnih skupin, ki navadno trajajo generacijo ali dve oziroma toliko, da “mladostnice mine”, Backstreet Boys uspeva že od sredine 90-ih obdržati večino svojih oboževalk in tudi številnih oboževalcev, ki živijo in se starajo skupaj z njimi. Poleg tega tej ameriški vokalni zasedbi z vsakim novim album uspe prepričati tudi številne pripadnike mlajših generacij. Tako dolgotrajnega sožitja med izvajalcem in fani pri fantovskih skupinah pred tem ni bilo zaslediti. Treba je poudariti tudi, da so se tudi Backstreet Boys razvijali in začeli ponujati še veliko več kot zgolj tisti trpljenja poln dance napad, pred katerim se je predvsem v 90-ih iskalo zavetje.

Vse skupaj je še toliko bolj fascinantno, ker so Backstreet Boys še boy band stare šole. Za razliko o današnjih časov, ko večina top najstniških izvajalcev doživi par živčnih zlomov in tono ljubezenskih polomij ter jih nekajkrat zaprejo v razne klinike za odvajanje in psihiatrične bolnice, se namreč v zlatih časih Backstreet Boys ni smelo povedati niti, da ima kateri izmed članov stalno punco, kaj šele kaj drugega.

In zdaj se “veliki BSB” vračajo v velikem slogu in končno spet pod okriljem velike založbe. Skupina je namreč večino tega stoletja predvsem zaradi menjajočega statusa in odkupov njihove dolgoletne založbe Jive v bistvu izdajala kot neodvisni izvajalec. Za skupine njihovega tipa je to še posebej težko. Nenazadnje so boy bandi izum velikih založb.

Backstreet Boys novo priložnost dobro izkoriščajo. Napovedali so eno svojih največjih svetovnih turnej sploh (glej Napovednik). Ravnokar pa so prestavili svoj deveti album DNA, s katerim so se po 19. letih končno spet povzpeli na sam vrh lestvice albumov v ZDA. V vsej zgodovini je samo Paul McCartney potreboval dlje za ponovno osvojitev prvega mesta tamkajšnje lestvice (36 let, op.).

DNA je odličen album. Če je nekaterim njihovim prejšnjim albumom morda zmanjkalo malce slogovne raznolikosti, je le-te na DNA na pretek. Slišali boste vse mogoče, od tistih večglasnih, zdaj že kar klasičnih popevčic, pa vse do najbolj modernega “tropical”auto-tunastega popa, modernega pop dance beata, ena izvrstno orto funk skladbo, a cappello, kanček AOR-astega pop rocka, ki je prevladoval na nekaterih njihovih predhodnikih, pa malce akustike, blue-eyed soula, 80s retro popa, monolitniga baladnega pop melosa, novodobnega boy band sentimenta, celo eno kvazi hip hop zadevol in veliko krasnega vokalnega harmoniziranja.

Na albumu je 12 povsem enakovrednih skladb. Ni mašil, ni posploševanj ali banalno-cenenih trikov, ki jim danes rečejo pospeševalci prodaje …, nič od tega, samo vrhunski, raznovrsten, kakovosten in nadvse prijeten pop.

Dandanašnji tudi najbolj vrhunska pop ustvarjalnost vse prevečkrat zapade v skladateljsko monotonijo in dolgčas. Glasbeni biznis pa nam ga na vse mogoče načine skuša vsiliti kot tisto najbolj “in”. In v teh časih, ko je poleg zgoraj omenjenega tudi koncept (pop) albuma “out”, in ko se vse stavi na eno skladbo, Backstreet Boys z DNA kažejo, kako se je treba lotiti stvari. In ne samo to, pokazali so tudi, da je prav album še zmeraj tista forma, ki najbolj pritegne, seveda, če so na njem tako prepričljive skladbe, kot je to v primeru DNA. Prav ta njihova neverjetna predanost in premišljenost pa sta tisto, zaradi česar Backstreet Boys že toliko let delujejo s takšno lahkoto in uživajo tako velik ugled.

Obvezno za vse ljubitelje sredinskega popa!
 

Nova skladba Tretji kanu: ko preteklost navdihne prihodnost
RTV Slovenija je zadnji trenutek s sporeda umaknila ponovitev filma Železne stopinje
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm