Balladero – Perfect You (2016)

TIP: Moderni kantavtor, kot ga pri nas še ni bilo.

Balladero

Slovenci smo za samostojne avtorje, ki so tudi instrumentalisti, pevci in hkrati izvajalci svojih del, izumili zelo prikladno besedo kantavtor. Angleži temu danes najraje rečejo kar singer-songwriter, nimajo pa tako nazorne besede, kot jo imamo mi. Že od sedemdesetih naprej se beseda kantavtor pri nas praktično brezpogojno veže na tiste izvajalce, ki v bistvu izhajajo iz folka in se tako ali drugače spremljajo z akustično kitaro.

V svetu pa se je tudi kantavtorska scena precej preoblikovala in predvsem zelo razvejala. V zadnjem desetletju se v ZDA in Veliki Britaniji razvija scena zares številih avtorjev, ki se naslanja na mnoge in zelo različne, po večini urbane glasbene žanre, a skoraj nikoli na klasičen folk, conuntry ali neo-folk.

Pomurski avtor Dominik Bagola, ki se predstavlja pod imenom Balladero, verjetno kot prvi slovenski avtor sledi temu trendu. Njegov temeljni instrument je klavir, njegova osnovna forma pa so, kot napoveduje že ime, balade.

Balladero na svojem drugem albumu Perfect You predstavlja še bolj efektno in poglobljeno kombinacijo inteligentnega, nekonvencionalnega, barvitega, čutnega in tudi zelo lepega popa ter mračne, mistične in zapeljive liričnosti, ki več dolguje indie popu, alternative rocku ali kakšnemu neodvisnemu, bolj podzemnemu art izrazu, kot pa kakšnim trenutnim pop ali folk trendom. Ne gre pozabiti, da je bil Bagola kar nekaj časa bobnar imenitnih prekmurskih alter rockerjev Psyco Path. Kljub takšni zasnovi deset skladb z izjemno jasnimi melodijskimi linijami, čistimi strukturami in močnimi refreni zveni nadvse poslušljivo in zelo komercialno (v najboljšem pomenu te besede, op.), a hkrati tudi zahtevno, ne “na prvo žogo” in naravnost artistično. Skladbe, v katerih boste dobili “vse” – od eklektičnega popa, prefinjenega rocka, senzibilne elektronike, malce indie podtonov in tudi akustike in tradicije, kar kličejo po večkratnem poslušanju. In vsakokrat boste odkrili še kakšno novo zanimivo podrobnost.

Perfect You je izjemen in nadvse uspel avtorski poskus, ki navduši tudi zaradi zvoka in briljantnih aranžmajskih tekstur, za kar gre precej zaslug nemški ekipi izvrstnih glasbenikov in producentu Uweju Bossertu, sicer kitaristu cenjene nemške alternative pop rock skupine Reamonn. Balladeru in ekipi je uspelo ustvariti tisti univerzalen, moderen, tudi tehnično brezhiben, a še vedno dovolj samosvoj zvok, ki je blizu vsakemu urbanemu Evropejcu.

Na koncu pa ne gre pozabiti, da na tem albumu potujemo po vesolju balad, in to tistih pravih, ki izražajo nekaj liričnega in tudi nenavadnega, zapeljivega, presenetljivega, samosvojega, čustvenega … In na tej točki je Balladero izvrsten! Vsekakor pa ne mislite, da boste na tem albumu dobili zgolj počasne in otožne skladbe! Balladero vam bo pokazal, da je prava balada lahko še vse kaj drugega – in to v čudovitih, brezčasnih zvočnih okoljih.
 

Stane Špegel predstavlja odličen chillout projekt Monom
Še več ekspresno kratkih novic
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm