Big Foot Mama – Plameni v raju (2018)

TIP: Neuničljiva trdnjava slovenskega rock ’n’ rolla.

Big Foot Mama so eden največjih slovenskih rock bendov vseh časov. Na sceno so vdrli in jo kar dobro preobrnili z navito različico rock’n’rollarskega rocka. Bili so moderno in izpiljeno nadaljevanje tistega iz punk drvenja izpeljanega rocka, ki ga je na naši sceni s Sokoli ustoličil Peter Lovšin, nekdanji mentor in dobri duh Big Foot Mame, po drugi strani pa so bili tudi nekakšen slovenski odgovor na specifično zveneč balkanski garažni YU rock. Predvsem pa so bili Big Foot Mama otroci rocka devetdesetih in pripadniki tiste verjetno še zadnje generacije, ki je še smela stvari streči z rock’n’rollarsko mentaliteto in neposrednostjo.

Big Foot Mama so dosegli praktično vse, kar se na naši sceni doseči da, a vendar njihova pot ni bila vedno prav lahka. Na zelo prelomni in kritični točki, ko naravnost odigran kitarski rock ni bil več v modi, so izgubili glavnega avtorja. Ko je to vlogo prevzel kar basist Alen Steržaj, je bilo veliko ugibanj, ali bo skupina naredila kak slogovni pomik oziroma odmik. No, bend je ostal pri svojem, klub temu, da mu je po prvih poskusi popularnost nekoliko upadla. Big Foot Mama so počasi, a zelo premišljeno redefinirali svoj izraz in so z leti ne samo pridobili nazaj svoje “prebegle” oboževalce, v zadnjih letih jih imajo morda toliko, kot jih niso imeli še nikoli.

In tako Big Foot Mama po skoraj treh desetletjih in osmih albumih še naprej ostajajo “razpištoljeni” in zmeraj pripravljeni za akcijo. Še naprej vztrajajo na nažganem, s kleno rock ’n’ roll filozofijo nabitem kitarskem rocku, in tisti malce odpadniški in tudi uporniški drži, ki dela vso stvar znova in znova zanimivo.

Plameni v raju je v marsičem najbolj celovit, dorečen in dodelan album benda sploh. Na njem je kar nekaj potencialnih uspešnic oziroma skladb, s katerimi bo bend “lomil” na koncertih, in to ne samo tistih hitrih, tudi nekaj malo počasnejših ima naboj uspešnice. Poleg tega je na albumu tudi nekaj “eksotike” – balda, pa en pol-akustičen težki blues in “orientalsko” obarvana zaključna skladba, ki pa vsesplošnega intenzivnega toka celega albuma prav nič ne zmanjšujejo, prej obratno. Poleg tega so Big Foot Mama nekaj podobnega kot pri novi zunanji in celostni grafični podobi, storili tudi s skladbami. Tokrat so se še posebej posvetili podrobnostim. Nasuli so kopico malih kitarskih okraskov, ki vse skupaj naredijo še bolj vznemirljivo. Posebno poglavje pa je izvrstna produkcija, ki zveni preprosto svetovno in kljub temu, da je moderno prečiščena in precej barvita, ohranja vso surovost in live naelektrenost.

Plameni v raju je tisti pravi rockerski projektil – 13 skladb v nekaj manj kot tri četrt ure, brez mašil, padca tempa ali intenzivnosti. Skratka, vse, kar je treba, za pravo rockersko uživanje!
 

Legendarni Clawfinger po 18 letih spet v Sloveniji
Velikani Scorpions 8. junija v Ljubljani
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm