Big Sean – I Decided. (2017)

TIP: Ko komercialni nameni povozijo nove hip hop iznajdbe.

Težko je bilo pričakovati, da bo tudi v letu 2017 izšlo toliko izvrstnih hip hop albumov, kot jih je lani, ko kar ni bilo konec inovativnih izdaj in precejšnjih slogovnih premikov. Prvi izmed velikih raperjev, ki je za letos napovedal izid novega albuma, je bil osemindvajsetletni Detroitčan Big Sean, varovanec Kanyea Westa in že zelo uveljavljeno ime na ameriški sceni, ki je s prejšnjim albumom Dark Sky Paradise tudi že osvojil vrh ameriške lestvice.

Njegov četrti album I Decided. pa žal napoveduje tisto, kar se slej ko prej zgodi z vsem inovativnim, to je komercializacijo.

I Decided. je album, narejen po zadnji modi. Skladbe so minimalistično zastavljene. Po večini zelo počasni beati so enkrat klasično hiphopovski drugič bolj trap zalomljeni. Glasbena spremljava je zdesetkana in, tako kot ne preveč izrazite melodije in prav takšni refreni, potisnjena malce v ozadje, da je kar največ prostora za odlično, tekoče in gladko rapanje Seana in gostov. Produkcija je namenoma zelo mehka, skoraj nežna, kar je jasen znak, da se Sean spogleduje tudi s še večjim R&B trgom.

Da pa se da tudi iz tako sredinsko in ne blazno dinamične glasbe iztisniti tisto več, je na eni, sicer ne ravno najboljši skladbi z virtuoznim rapom pokazal gost Eminem.

Album je tematski in govori o ponovnem rojstvu in o tem, da so odločitve tiste, ki nas določajo. Morda je tudi ta, bolj osebni pristop razlog, da je Seanova nova glasba precej mehkejša in manj groovy, kot je bila na njegovih prejšnjih albumih. Po drugi strani pa je takšen pristop obrodil sadove, saj je tudi ta album, ki je za razliko od prejšnjega brez izrazitih skladb, kaj šele kakšne uspešnice, zlahka osvojil prvo mesto ameriške lestvice.

In na tej točki se je upravičeno bati, da je Big Sean z I Decided. postavil vzorec, kako nove dosežke hip hopa spremeniti v brezobličen komercialni mainstream.
 

NWOBHM
Skladbi skupin El Kachon in Pikapolonica na kompilaciji založbe Factory Fast
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm