Billy Gibbons And The BFG’s – Perfectamundo (2015)

TIP: Texas 3.0.

Billy_-Gibbons-Perfectamundo_(2015)_300

Billy Gibbons, sicer tretjina teksaških boogie divjakov ZZ TOP, je, kljub temu da nikoli ni slovel po kakšnih hitroprstih divjanjih, eden najbolj originalnih kitaristov na rock sceni. Za razumevanje njegovega prvega samostojnega albuma je potebno vedeti, da je Gibbons tudi zanesenjak, ki predeluje avtomobile in kitare. Predelovanje nečesa povsem običajnega v nekaj veličastnega, drugačnega, skoraj nezemeljskega ali vsaj drastično drugače zvenečega je usmeritev njegove skupine že tja od poznih sedemdesetih naprej.

Nekaj podobnega je Gibbons storil tudi na Perfectamundo, le da glavnina tokrat ni razbeljen boogie ampak vse kaj drugega. Album je predvsem refleksija na Gibbonsovo mladost, ko je nekaj let živel v Mehiki in tudi na čase, ko je v New Yorku študiral tolkala z latino legendo Titom Puentejem. Tako se ne tem albumu spominja latino popevčic, prvinskega soula, afrokubanskega melosa, lahkotnega jazza, funka, tex-mexa, karibske ritmike, rocka in še časa. Temu pa dodaja tisti njemu lasten enkraten in nezgrešljiv blues pristop in svoje značilno raskavo petje. Vse te spomine oziroma tradicijo pa Gibbons postavlja v supermoderna produkcijska okolja, ki jim na manjka spektakularnih sintetičnih vložkov, nenavadnih, a sila všečnih kitarskih intervenc in atraktivno ozvočenih tolkal. Za povrh je tu še vokoder in nekaj spogledovanj z rapom in sodobno ameriško plesno izraznostjo, ki v nikoli prehitrih blues kotaljenjih zvenijo kot nekaj najbolj naravnega. Nasploh ima celoten album presenetljivo naraven in organski zven, kljub številnim sintetičnim pripomočkom.

Perfectamundo je zelo efektna in privlačna nadgradnja slogov, za katere je nekako veljalo, da se z njimi ne da povedati ničesar posebno novega. No, Gibbons je to zanikal na najboljši možni način. Če ne verjamete, preverite, kaj storil s klasikom Got Love If You Want It Slima Harpa in ponarodelo Baby Please Don’t Go.
 

Enya po sedmih letih z novim albumom
Raggalution, svetovna reggae pozitiva iz Kranja
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm