Black Star Riders – Heavy Fire (2017)

TIP: Naj vas naslovnica ne zavede, album je hard & heavy 1A+.

Zvezdniška zasedba Black Star Riders je nastala iz skupine, ki je preigravala skladbe legendarnih irskih heavy metalcev Thin Lizzy. Ko se je Scott Gorham, kitarist z najdaljšim stažem v Thin Lizzy, odločil, da bo s svojo novo skupino, ki je preigravala hite Thin Lizzy, posnel album z lastnimi skladbami, je modro ugotovil, da se niti na daleč ne bo mogel približati tisti neponovljivi magiji, ki jo je ustvarjal njegov pokojni šef Phil Lynott, in je leta 2012 takratno inkarnacijo Thin Lizzy modro preimenoval v Black Star Riders.

Skupina je z dvema odličnima albumoma All Hell Breaks Loose (2013 ) in The Killer Instinct (2015) postala prvorazredna rock atrakcija. Black Star Riders so izjemno dobro kombinirali modernejše hard rock, heavy metal in rock’n’rollarske blues prijeme s tisto enkratno melodičnostjo, ostrino in toplino klasičnih Thin Lizzy. Tako so na svoj način ohranjali duh velikega benda in ga hkrati niso nikoli na kakršenkoli način oskrunili ali banalizirali. Za tako delikaten pristop moraš res obvladati.

Če izvzamemo zares nagravžno naslovnico, je vse ostalo tudi na njihovem najnovejšem albumu Heavy Fire vrhunsko. Bend predstavlja enajst izjemno dobro narejenih skladb, ki imajo vse, kar je krasilo predhodnika – močne melodije, zanimive in jasne rife, udarne ritme, zanimive kitarske duete in sijajni vokal. Bend še naprej ohranja in oživlja prefinjenost, melodičnost in zvočnost Thin Lizzy. Na tem albumu pa jo je v večini skladb zavil v nekoliko modernejše hard in heavy strukture, kar niti ne preseneča, saj sta tokrat praktično vse skladbe napisala pevec Ricky Warwick in kitarist Damon Johnson in Gorham, ki je očitno predal štafetno palico več kot deset let mlajšima kolegoma, kar je še ena njegova izjemna poteza, ki je je sposoben le malokdo.

Heavy Fire je za razliko od predhodnikov, ki sta bila bolj klasično heavy metal obarvana, nekoliko modernejši in kanček bližje tistemu neposrednemu nažiganju, ki ga je Warwick tako rad uporabljal pri svojem nekdanjem, danes po krivici vse preveč spregledanem bendu The Almighty. Na drugi strani pa sta Warwick in Johnson napisala tudi nekaj skladb, s katerimi so se Black Star Riders najbolj približali tistemu, kar so nekdaj počeli Thin Lizzy, in s tem na najboljši način izrazila spoštovanje do velikega benda. Gorhamu, ki je bil globoko vpleten v ta legendarni bend, kaj takšnega verjetno nikoli ne bi uspelo, saj preprosto ni mogel ustvariti toliko zdrave distance.

Tako smo dobili še en izvrsten hard & heavy album, ki je globoko zakoreninjen v duh enega največjih rock bendov vseh časov, hkrati pa je ravno prav osvežen, da bi moral pritegniti vse rockerje, ne samo tiste, ki vedo, kdo so Thin Lizzy. Tako izvrstnega rock albuma s takšno letnico zlepa ne boste našli.
 

Najprej peklenska turneja in potem novi album Stray Train
MRFY, še en sijajni novi slovenski inde rock bend
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm