Blackfoot – Southern Native (2016)

TIP: Southern rock, ki odpira vrata prihodnosti.

blackfoot-southern-native-2016

Rickey Medlocke je ena najbolj imenitnih figur southern rocka, čeprav ni bil nikoli zares v ospredju. Ta odlični ameriški kitarist in skladatelj, ki je napol Indijanec, je začel v poznih šestdesetih in je bil bobnar v prvih zasedbah slovitih Lynyrd Skynyrd. K velikanom južnjaškega rocka se je vrnil leta 1996 in od takrat je njihov solo kitarist in predvsem glavni avtor.

Sredi sedemdesetih je bil Medlocke eden soustanoviteljev Blackfoot, ki je zagotovo ena bolj spregledanih southern rock skupin. Bend je imel največ uspeha konec sedemdesetih in na samem začetku osemdesetih. Zasedba se je nato neprestano menjala in Medlocke je ostal edini ustanovni član, no, vse do albuma Southern Native.

Leta 2012 je namreč Medlocke začel uresničevati tisto, o čemer Kiss sanjajo že vsaj kakšno desetletje – prenesti blagovno znamko v naslednje generacije in tako ustvariti nesmrtni, večni band. Blackfoot tako zdaj sestavljajo štirje mladi, a zelo vešči glasbeniki. Za razliko od drugih skupin brez enega originalnega člana (Yes, Ratt, Thin Lizzy, Blood, Sweat and Tears, The Hollies, Heart, GWAR, Little River Band …), pri Blackfoot vse niti še vedno drži v rokah Medlocke, ki se je sicer umaknil iz skupine, vendar deluje iz ozadja kot šef, producent, mentor in skladatelj.

Kitarist in pevec Tim Rossi je povedel “Rickey je povezoval generacije že na zgodnjih albumih Blackfoot, na katerih je kot gost igral njegov ded Shorty. Zdaj pa je on na snemanju odigral z nami tiste slide in bolj klasične kitarske dele in tako se krog zaključuje.”

Medlocke se je z Blackfoot že od osemdesetih naprej precej prilagajal trendom, vendar ni nikoli izgubil tiste tradicionalne southern patine. To velja tudi za Southern Native, ki pa je v primerjavi z omenjenimi albumi precej bolj radikalen. Bendu je uspelo na zelo atraktiven način združiti sodobne rock prijeme s tistim najbolj toplim, tradicionalnim in temperamentnim southern melosom. Strogo kitarske skladbe, polne izvrstnih riffov, nihajo od čistih, a še vedno rahlo moderniziranih tradicionalnih southern rock rušilcev do popolnoma moderno-rockerskih skladb, narejenih malce po južnjaško. Boogie, hard rock, heavy metal, blues, Tex-Mex, rock ’n’ roll se izjemno zlivajo z modernimi nizkimi uglasitvami in zvočnimi zidovi modernega rocka. Vse skupaj pa na nek način povezujejo besedila o južnjaškem ponosu in podobnih “pravovernih” temah juga ZDA. Nekakšen posladek, a tudi vezni člen pa je izvrstna predelava skladbe Ohio legendarnega benda Crosby, Stills, Nash & Young.

Southern Native je odlična, a tudi precej nenavadna plošča, ki zelo spontano združuje dve precej različni plati rocka in tudi generacije, med katerimi je lahko tudi štirideset let razlike.

Vsekakor odličen album za rockerje vseh vrst!
 

Bobnar Motörhead je zdaj tudi uradno član Scorpions
Guns N’ Roses se pridružujejo največjim koncertnim zaslužkarjem
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm