Veliki koncert Bogunov, verjetno najsvetlejšega neodkritega bisera SLO / post-YU scene

Mistični bend bo nastopil 25. januarja v klubu JEDRO Medvode.

Zgodovina Bogunov iz Ljubljane, ki delujejo že več kot 15 let, je bolj podobna legendi kot pa tistim običajnim zgodbam glasbenikov, v katerih se naštevajo vzponi, dosežki in uspehi. O delovanju skupine se širijo osupljive zgodbe, izmed katerih mnoge, kljub temu da so resnične, dobivajo mitske razsežnosti.

Povsem drži, da so imeli Bogunov svoj prvi koncert pred več kot 5.000 poslušalci, kot tudi da so zadnje desetletje pretežno nastopali kot akustični duet po kultnih in intimnih koncertnih prostorih, galerijah, trgih …, in to za zelo zaprt krog oboževalcev.

Drži tudi, da je Ognjen Ze, duša, glavni avtor in frontman banda, v Orto baru zapel skladbo s spremljevalno skupino legendarne Azre, katere člani so bili osupli, kako dobro mu je uspelo poustvariti magijo njihovega nekdanjega frontmana in šefa, razvpitega Johnnyja Štulića.

Pravi mit pa postaja Ze-jeva “preobrazba”, ko stopi na oder. “Na odru postane drugi človek. V tistem velikem plašču je kot neka mešanica Tita in boga,” je povedal o njem eden njegovih velikih oboževalcev. In ni edini. Nekaj podobnega o njegovem odrskem nastopu pravijo tudi tisti, ki jih ni sram priznati, da jih glasba Bogunov gane do solz.

Bogunov imajo magijo YU rocka in tudi tisto toplino pripovedništva velikih kantavtorjev in popevkarjev naše nekdanje države. Zato bi bilo krivično in omejeno, če bi rekli, da so Bogunov zgolj rock bend. Bogunov tudi niso kakšen retro projekt, prej nasledniki, ki jim uspeva nanovo ustvariti tisto tako posebno zvočno magijo, ki je nekdaj krasila naš skupini prostor, in ki jo dandanašnji tako pogrešamo. In da ne bo kakšne pomote, gre za glasbo visokih umetniških meril in čistih poetičnih vzgibov, zavito v mračna, zelo osebna in urbana dark alternative okolja.

Koncert Bogunov v Medvodah bi bilo najlažje označiti kot prvega v sklopu vrnitve skupine na veliko sceno, vendar dejansko temu ni povsem tako. Bend je ves čas bil na veliki sceni, čeprav dostopen le redkim. Bogunov, čeprav morda ni videti tako, zelo pazljivo in premišljeno gradijo svojo kariero. Svoje ustvarjalne etape so pridno beležili. Tako so posneli in povsem končali že dva albuma, ki pa ju niso nikoli uradno izdali.

Bogunov, ki so zdaj kvintet, so pred dnevi v postojnskem studiu Rocks Off začeli snemati svoj tretji album. Na snemanju prvih skladb je gostoval tudi legendarni kitarist Mijo Popović, šef naših heavy metal ikon Pomaranča, ki je se je, navdušen na glasbo Bogunov, odpravil v studio prvič po dvajsetih letih.

Medvoški koncert je tako jemati bolj kot prvega v sklopu koncertne predstavitve bodočega albuma, za katerega Bogunov zagotavljajo, da ga bodo res tudi uradno izdali. In tu nekje so že zametki nove nevsakdanje zgodbe. Namreč tretji album Bogunov bo dejansko njihov prvenec.

Razlogov za obisk tega prelomnega koncerta je vsekakor več kot dovolj, še posebej, če ste zvedavi, ste radi del nečesa novega, cenite vrhunsko artistično glasbo, še pogrešate YU rock moment in nasploh kaj zares drugačnega na (ne samo) naši sceni.

Torej: Bogunov, Klub JEDRO Medvode, 25. januar ob 20.uri.
 

Sobotni Original Disco Party hkrati v dveh prostorih, v dvorani za dance akcijo in v lounge kavarni za "na easy"
Pobuda za obnovitev festivala Rock in Izola
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm