Bonfire – Temple Of Lies (2018)

TIP: Koliko novitet in presenečenj! A bend seka kot v najboljših časih.

Bonfire, eden petih največjih nemških heavy metal bendov vseh časov, tudi s svojim najnovejšim albumom Temple Of Lies navdušujejo na vseh ravneh. Pravzaprav je prav neverjetno, od kod kitarist in glavni avtor Hans Ziller, ki je po treh desetletjih izgubil pevca in nekajkrat zamenjal praktično vse ostale člane, črpa tolikšno energijo. Z izvrstnim novim pevcem Alexxom Stahlom, ki ga je pred dvema letoma dobil v tretjem poskusu, je napovedal popolno revitalizacijo benda in slogovno širitev, za kakršno je težko verjeti, da jo zmore nekdo, ki je na sceni že od leta 1972.

Temple Of Lies je album številnih presenečenj. Že takoj po bombastičnem uvodu bend udari z zanje netipično, skoraj power metal skladbo, narejeno na visokih “sirena” vokalih, kratkih nizkih tulečih vdorih in nažganih kitarah. Sledi nekaj povsem drugega, pompozno orkestrirana melodična heavy metal skladba, z močnimi sintetizatorji in omamnim ameriškim AOR-ovsko večglasnim, super-melodičnim refrenom. Potem prileti navijaška party metal himna, s katero bend spomni, š čim je plenil v preteklost. Sledi še en bolj power nastrojeni rušilec, za katerega Ziller pravi, da kaj takšnega s prejšnjimi zasedbami nikakor ne bi mogel odigrati. Presenečenj pa še ni konec, obvezna in nadvse imenitna balada, je tokrat epsko dolga, ena skladba ima tudi čisti reggae del, ki v kombinaciji z vročim heavy metalom, učinkuje odlično. Nenazadnje pa ne gre pa pozabiti niti na številne strupene in virtuozne kitarske solaže, za katere se zdi, da sta jim kitarista tokrat posvetila prav posebno pozornost. Kupci luksuzne edicije pa boste lahko uživali ob dodanemu devetnajstminutnem odbitku, ki je nekakšna satirična, progresivno eksperimentalna EPP lepljenka številnih glasbenih skic, jinglov, efektov, koščkov, beatov in še česa. Ob vsem tem pa je na albumu tudi dovolj pravovernih in brez kakšnega kompliciranja odigranih naelektrenih in zelo melodičnih heavy killerjev, ki so od nekdaj zaščitni znak benda.

Temple Of Lies je odličen, izvrstno narejen in spektakularno izveden heavy metal album, na katerem Bonfire skušajo po vseh teh letih z redko videno vnemo ustvariti še nekaj več, nekaj novega, drugačnega ali vsaj od njih nikoli prej slišanega. Pri pri tem pa ohranjajo vso svojo nalezljivo melodičnost, hipnotični metal naboj, klasično-rockersko nastrojenost, zvočno barvitost in tisto izjemno funkcionanost, s katero navdušujejo že toliko let. In že samo to, da Bonfire ponujajo toliko raznovrstnosti znotraj tako do potankosti definiranega žanra, kot je melodičnih heavy metal, je velikanski dosežek. In poleg tega je tu še kopica zares izvrstnih skladb.
 

ABBA po 35 letih posneli dve novi skladbi
Umrl je odlični producent Kato Khandwala
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm