Bryan Adams – Shine A Light (2019)

TIP: Nanovo odkrita energija melodičnega klasičnega rocka.

Kanadski pevec, skladatelj, frontman, fotograf in aktivist Bryan Adams je eden največjih, najbolj cenjenih in najuspešnejših sredinskih rockerjev vseh časov. Zaslovel je v 80-ih, ko je morda najbolj efektno od vseh združil mentaliteto klasičnega rocka, komercialni hard rock in melodični pop rock s takrat moderno produkcijo ter edinstveno toplino in magijo “kanadskega zvoka” poznih 70-ih in zgodnjih 80-ih, ki je bil plod silne želje, da bi se približal ameriškemu, a ga je nazadnje v marsičem celo presegel.

Tja do sredine 90-ih je Adams ustvaril številne uspešnice, kapitalne skladbe, klasike, spektakularne balade … in nasploh postavil standarde sodobnega melodičnega klasičnega rocka.

Proti koncu prejšnjega stoletja je klasični rock idejno dosegel najnižjo točko. Grunge in alternative pristop sta preplavila tudi komercialno rock produkcijo. Hip hop in techno mentaliteta pa sta vdrla v pop in pop rock. Adams, ki je bil vedno precej dovzeten, se je novim razmeram dobro prilagodil in objavil še nekaj izvrstnih albumov, na katerih je mrgolelo dobro narejenih skladb, vendar komercialno, vsaj za izvajalca njegovega kova (več kot 100 milijonov prodanih plošč, op.) zares velikega uspeha ni bilo.

Klasični rock se sicer znova in znova vrača, vendar v zdajšnjih razmerah nima več tiste magije, moči in pomena kot nekoč. Podobno kot zdajšnja mladina le stežka prenese ideje in moč klasičnega rocka v današnji čas, se tudi sodobni avtorji pri ustvarjanju novih skladb v bistvu nimajo na kaj nasloniti. Današnji klasični rock preprosto nima tako zakoličenih in določenih pravil, kot jih je imel pred desetletji, da o sporočilnosti niti ne govorimo.

Adams je nastale okoliščine takoj začutil in nanje reagiral leta 2014 z albumom predelav Tracks Of My Years. Tako je skozi skladbe drugih avtorjev nanovo “odkril” in predvsem definiral svoj zvok, pristop in svojo držo. Leta 2015 pa je na svojem morda najbolj netipičnem albumu Get Up prestavil še eno možno razlago modernega klasičnega rocka. K sodelovanju je povabil Jeffa Lynnea, šefa Electric Light Orchestra, s katerim sta nove skladbe zavila v izrazita The Beatles / ELO retro rock (& rollarska) okolja.

Slaba tri leta kasneje Adams zdaj predstavlja novi album Shine A Light, ki je na nek način prava vrnitev k njegovemu značilnemu pristopu in zmagoviti melodiki, v katero je vključil tudi pozitivne strani izkušenj iz prejšnjih dveh albumov.

Podobno kot že velikokrat v preteklosti, je Adams tudi na Shine A Light k sodelovanju povabil enega velikega skladatelja. Tokrat je bil to Ed Sheeran, s katerim sta napisala naslovno skladbo. Od gostov pa je tu še večna Jennifer Lopez, s katero sta zapela izvrstno, zelo moderno in dokaj nenavadno postavljeno pop balado.

Nasploh so nove skladbe prežete z duhom klasičnega rocka. Adams in stalni sodelavec Jim Jim Vallance pa sta šla tokrat celo nekoliko dlje. Tako je celo slišati premetane obrate skladb, kot Highway To Hell, The Boys Of Summer, Footloose in nenazadnje tu je tudi intimna kantavtorska predelava irske tradicionalne Whiskey In The Jar. Nekako vse v slogu, samo da je nečemu podobno! Tu ne gre za kakšno krajo, ali pomanjkanje idej, ampak bolj za to, da so izhodiščne pozicije trdnejše in da se tudi na ta način izpostavi zares dobro narejena struktura pesmi, izvrstne melodije in dinamika, ki marsikaj spomni na tiste zlate čase klasičnega rocka.

Sam zvok na Shine A Light ni tako zabetoniran, kot se je to delalo npr. v 80-ih, kar pa še zdaleč na pomeni, da je zato manj atraktiven. Predvsem je nezgrešljivo moderen in aktualen, in to ne samo zaradi neverjetne glasnosti.

Na albumu boste dobili marsikaj. Adams se velikokrat zateče k prvinski akustiki, rahlem country zvenu, klasični pop skladnji, nežni baladni melodiki, easy rock božanjem, a na drugi strani tudi k energičnemu, barvitemu pop rocku, glamu, ne preveč težkemu, a zelo pregretemu hard rocku, retro rocku, frajerskim rock ’n’ rollarskim kotaljenjem, skoraj roots prvinskemu rocku in monolitnem zvoku klasičnega rocka.

Adams je s Shine A Light zelo dobro prenesel glasbeno magijo nekega drugega časa v sedanjost in s tem postavil enega izmed zdravih (žal vse preveč redkih) temeljev vsem bodočim klasičnimi rockerjem.

Vsekakor pa končno spet en pošten, melodičen, ne agresiven, a zelo dinamičen in energičen sredinski komercialni rock album!
 

Počivajta v miru, Djuro Penzeš in Keith Flint
Številni imenitni gosti na prvem rock koncertu Eve Švent Zadel
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm