Children Of Bodom – I Worship Chaos (2015)

TIP: Tehnično perfekten in tokrat spet zares srdit melodični death metal.

Children_Of_Bodom_300

Finski melodičnih power death metalci Children Of Bodom so v svojem žanru eni komercialno najuspešnejših in vsak njihov novi izdelek vedno sproži vprašanje, ali bo bendu uspelo ohraniti svojo brezkompromisno identiteto neomajno in biti hkrati tudi dovolj privlačen za širše občinstvo. Na svojem devetem albumu I Worship Chaos je bend s to nalogo opravil z odliko. Odločil se je, da tokrat prvič v več kot dve desetletji dolgi karieri ne bo snemal v profesionalnem studiu, ampak v malce predelanem skladišču. In že ta odločitev je prinesla sijajen rezultat, saj je zvok bombastičen, zelo čist, a hkrati naraven in oster. Bend je še še drugič zapovrstjo za producenta vzel legendarnega Petra Tägtgrena, ki je vedno strmel k bolj ekstremnim rešitvam in tudi na tem albumu ni nič drugače.

I Worship Chaos je ponovno tisti brezkompromisen death napad, poln rušilnih riffov, tektonske ritmike in tulečega petja. Nasproti temu (sicer do potankosti kontroliranem) kaosu pa bend postavlja tehnično brezhibno muziciranje, ravno pravšnjo mero power metal melodičnosti, občasne, malce rahlo po progu zveneče sintetizatorske podlage in tudi strukture in seveda obilico takšnih in drugačnih shred kitarskih ekshibicij, ki jih je tokrat Alexi Laiho, sicer kolovodja in tudi glavni pevec, izvedel čisto sam. Bend je namreč ostal brez ritemkitarista.

Če se vrnemo na začetek, s tem albumom so Children Of Bodom definitivno postavili svoje ustvarjalne ambicije daleč pred komercialne. Upamo lahko le, da sesujejo še nekaj lestvic. Ta album bi si to zaslužil.

 

David Bowie pripravlja svoj najbolj čuden album
Ljubljanski koncert Jovanottija odpovedan
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm