Chris Eckman in The Bambi Molesters po 13-ih letih obudili The Strange

V Ljubljani živeči seattlski avtor in hrvaški surf friki so že v studiu.

The Strange leta 2004

Chris Eckman, vodja odlične ameriške americana slowcore folk art rock zasedbe The Walkabouts, in zvezdniški hrvaški surf posebneži The Bambi Molesters so po trinajstih letih obudili skupino The Strange in že snemajo svoj drugi album.

Skupina je z odličnim prvencem Night Of Forgotten Films iz leta 2004 vzbudila veliko pozornosti tudi daleč onstran slovenskih in hrvaških meja. Album je postal prava podzemna uspešnica in je še vedno zelo cenjen med svetovnimi glasbenimi sladokusci.

Američan Chris Eckman (na fotografiji drugi z desne, op.) že dolgo živi in dela v Ljubljani. Leta 2015 je razpustil The Walkabouts. Že nekaj let se poleg nastopanja, skladanja in produciranja ukvarja z založništvom in je tudi lastnik prav posebne world music založbe Glitterbeat, ki izdaja dela zelo kakovostnih in za naš prostor zelo eksotičnih izvajalcev iz vseh koncev sveta. Eckman je za založniške podvige prejel že dve nagradi WOMEX, ki je grammy na področju world glasbe.

The Bambi Molesters so eni redkih hrvaških izvajalcev, ki jim je uspel preboj na svetovni trg. Njihove albume je distribuirala tudi velikanka Warner. Skupina je nedolgo tega zaključila turnejo po Braziliji. Njeno glasbo pa je slišati tudi v kultni ameriški seriji Kriva pota (The Breaking Bad, op.).

Zelo zanimiv je tudi razlog ponovne združitve The Strange. Hrvaška založba Dancing Bear oziroma njena podružnica, ki skrbi za avtorske pravice The Strange, je s tem projektom zmagala na natečaju International, ki ga je razpisalo Hrvaško združenje skladateljev v želji, da tudi finančno pomaga hrvaškemu izvajalcu, ki ima možnosti v tujini. Nagrada je bila slabih 20.000 evrov. Na Hrvaškem se je prvič zgodilo, da je imetnik avtorskih pravic (publisher) prišel do takšne pomoči. Vsekakor dober zgled, da bi kaj takšnega uvedli tudi v naših krajih.

Prav tako kot prvenec bo tudi novi album The Strange skupaj z Eckmanom produciral sloviti britanski producent Phil Brown, ki je delal tudi s takšnimi imeni, kot so Led Zeppelin, David Bowie, Bob Marley, Traffic, Roxy Music, Robert Palmer, Dido, Cat Stevens in Talk Talk. Kot zanimivost pa še podatek, da je Phil Brown mlajši brat še bolj razvpitega producenta Terryja Browna.

Zaenkrat še nenaslovljen album The Strange bo na hrvaškem izdala založba Dancing Bear, v tujini pa ga bo distribuirala kultna nemška založba Glitterhouse, s katero Eckman sodeluje že desetletja.
 

Vsestranski SkorBand tudi v ritmu funka in disca
Grave Digger - Healed By Metal (2017)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm