Cradle Of Filth – Cryptoriana – The Seductiveness Of Decay (2017)

TIP: Še vedno so črni in jezni kot sam vrag.

Cradle Of Filth so eden največjih ekstremnih metal bendov. Začeli so pred več kot petindvajsetimi leti in se kmalu uveljavili kot vodilni britanski black metal bend in eden najbolj uspešnih predstavnikov te smeri sploh. Večina tovrstnih bendov se je po zatonu black metala preusmerila v death metal in druge ne nujno bolj skrajne metal smeri. Cradle Of Filth pa so eni redkih, ki še danes v precejšnjim meri ohranjajo temačno atmosfero, vokalno agresivnost in tudi same glasbene vzorce black metala. Skozi leta so pa so svojemu izrazu začeli dodajati tudi obilico gothic, dark, sympho in klasičnih heavy metal prvin.

Tudi na njihovem dvanajstem albumu Cryptoriana – The Seductiveness Of Decay za Cradle Of Filth ni predaje. Pevec, glavni peklenšček in edini originalni član Dani Filth je besen kot sam vrag in še vedno tuli in growla, kot bi mu šlo za življenje. Pokaže pa tudi precej več bolj klasičnih in zvočno “čistih” pevski veščin.

Kot večina njihovih albumov, je tudi ta tematsko zaokrožen. Filth tokrat govori o miselnosti v britanski viktorijanski dobi in svojevrstni obsedenosti s smrtjo, ki je vladala takrat.

Tudi glasba novega albuma ima vse odlike pravega black metala. Bend se sicer te oznake v zadnjem desetletju na vse načine izogiba. Vendar tudi nove skladbe, dolge povprečno sedem minut, vse značilnosti in odlike te zvrsti. “Črne” prvine, kot so vratolomno kitarsko drvenje, temačna zvočnost, morasta atmosfera in brutalna napadalnost, so tokrat še kako prisotne. V kombinaciji z močnimi gothic harmonijami in simfonično pompoznostjo, številnimi klasičnimi hevy metal vdori in občasnimi death rušenji pa delujejo impozantno in nadvse veličastno

Cradle Of Filth se tudi po vsem tem času niso niti malo utrudili. Še vedno so težki in znajo presenetiti in napasti. Skrajni metal, prvine grozljivke, šok, gotika in simfonično razkošje v najboljši kombinaciji, torej!
 

Outsider povzemajo vse odlike postojnske rock scene
Scorpions objavili novi datum ljubljanskega koncerta
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm