Dado Topić in Karamela, legendi spet skupaj v akciji

Za začetek napovedujejo dva koncerta, prihodnje leto pa nov skupni album.

Legendarni obalni virtuozi Karamela in gigant YU rocka, top pevec, skldatelj in multi-instrumentalist Dado Topić, so po dolgih letih ponovno združili moči.

Za začetek za oktober napovedujejo koncerta v Celju (4. oktober – Plesni Forum) in Žusterni (5. oktober – Snack Bar 1969). Za prihodnje leto pa čisto nov skupni album z novimi skladbami.

Vsekakor rock virtuozov na delu ne gre preslišati, saj takšnih preprosto ne delajo več!!!

KARAMELA

Bend Karamela so leta 1982 ustanovili vrhunski glasbeniki, ki so prej delovali v imenitnih in danes legendarnih slovenskih skupinah Kameleoni, September in Boomerang. Četverici virtuozov, Marjanu Malikoviču, Goranu Velikonji, Zlatiju Klunu in Jadranu Ogrinu, se je v različnih obdobjih priključilo še nekaj drugih velikih glasbenih imen, med drugimi tudi pevci takšnega kalibra, kot so Dado Topić, Janez Bončina Benč in Vlado Štimac.

Karamela, ki so bili so redni gostje velikih festivalov v Splitu, Sarajevu, Beogradu in Italiji, so si z izjemnim muziciranjem, nespornim talentom in predanostjo hitro pridobili sloves ene najboljših spremljevalnih skupin na jugo sceni. Za svoj bend jih tako vzelo nekaj najpomembnejših pevskih imen s scene naše nekdanje države. Med drugimi tudi Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Massimo Savić in že omenjeni Dado Topić.

Še prav posebni spomini pa Karamelo vežejo na Josipo Lisac. Leta 1983 je neponovljivi skladateljski velikan Karlo Metikoš, sicer tudi Josipin partner in menedžer, skupini prepustil vse aranžmaje na albumu Hoću samo tebe. Štiri leta kasneje so Karamela z veliko pevko nastopili v takrat novi največji hrvaški dvorani Cibona (danes Dom Dražena Petrovića, op.). Dogodek ima častno mesto v zgodovini te prestižne dvorane. Spektakularni koncert Karamele in Josipe Lisac je bil namreč sploh prvi glasbeni dogodek v njej.

1990 so Karamela za nekaj let prenehali delovati. Po osmih letih pa so se na veliko veselje rock sladokuscev v nekoliko drugačni zasedbi vrnili na sceno in končno izdali svoj prvi album, izjemni Najlepša so jutra. Z naslovno skladbo so si prislužili tudi nominacijo za Zlatega petelina v kategoriji za najboljšo rock skladbo. Leta 2017 so izdali še svoj drugi album Brez strahu, še eno kapitalno delo slovenskega rocka.

DADO TOPIĆ

Dado Topić je, skladatelj, pisec besedil, aranžer, bas kitarist, kitarist in predvsem eden najboljših pevcev v regiji. Že leta1971 je ustanovil Time, prvo pravo rock super-skupino v regiji. Z njo je tudi oral ledino progressive in fusion-jazz rocka. Danes velja za enega glavnih in najbolj naprednih protagonistov Yu rock scene sedemdesetih.

Čeprav tega ni nikoli izpostavljal na velik zvon, je Topić tudi velemojster balad. Še v Time je 1975 napisal Da li znaš da te volim, nedvomno eno najlepših in najboljših YU rock balad vseh časov. Aranžma za to skladbo, ki je bila posneta v Ljubljani, je naredil “naš” skladatelj Dečo Žgur. Leta 1984 pa je Topić skupaj s pevko Slađano Milošević zapel pesem Princeza, ki jo mnogi brezpogojno označujejo kot najboljšo najboljšo pop rock balado YU scene.

Topić je do s sredine sedemdesetih s Time postavil nove in bistevno višje izvedbene standarde ter dobesedno uvedel pojem rock spektakla.

Tudi kot solist je Topić ostal ena najbolj cenjenih koncertnih atrakcij in pojem kakovosti. Za svoje delo je dobil številna priznanja. Koncertiral je tudi po Rusiji. Oder si je delil tudi s takšnimi velikani, kot so Gary Moore, ZZ TOP in The Rolling Stones.
 

Stoner friki Jegulja so (končno) posneli nov album
Iggy Pop bo 6. septembra izdal nov album
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm