David Bowie – Blackstar (2016)

TIP: Oda večnosti.

David-Bowie-Blackstar

Leta 2013 se je David Bowie po desetletju brez studijskega albuma dokaj nepričakovano vrnil z novim studijskim izdelkom The Next Day, ki je bil eden najbolj veličastnih a tudi najbolj spregledanih povratkov v vsej glasbeni zgodovini. Bowie se je na tem albumu spominjal svojih preteklih ustvarjalnih praks in tem spominom dodal nekaj zanimivih inovativnih obratov. S tem je na svojstven način potegnil črto pod svoje preteklo ustvarjanje, kot bi vedel, da ima čas za samo še en album.

Dva dni pred svojo smrtjo, na svoj rojstni dan, je objavil novi album Blackstar, slogovno neulovljivo ploščo, srhljive lepote in najčistejšega artističnega sijaja. Bowie se na njem kaže kot čuteč avtor in kot tisti redki velikan, ki je vedno znal prisluhniti novim trendom ali pa jih je sam ustvaril. Veličina tega albuma izhaja iz drobnih življenjskih razmišljanj, izkušenj, spominov in seveda umetniških vzgibov, ki so predstavljeni v čisti art formi. Zato ni naključje, da je Bowie album prvič snemal z mini jazz orkestrom. Bowiejeva prva ljubezen je bil namreč saksofon in pri štirinajstih se ni mogel odločiti, ali bo rock zvezda ali John Coltrane. Takšnih zgodb, povezav oziroma ozadij ponuja Blackstar še nešteto. Še veliko jih bo razkril čas.

Blackstar je zadnje veliko darilo velikega avtorja vsem, ki verjamejo v pop kot umetnost, ki verjamejo, da nekaj umetniškega nastane le takrat, ko pri ustvarjanju ne delaš kompromisov. Danes, ko “velika dela” ustvarjajo producenti in strategi založb, je obuditev takšnega razmišljanja še kako pomembna. Bowie, ki bi mu tudi na njegovih prejšnjih štiriindvajsetih albumih težko očitali kakšen kompromis, je tako žal zadnjič spomnil, kaj je bistvo ustvarjanja in za kaj v popu in rocku v resnici gre.

Blackstar je naravnost srhljiv zadnji pogovor z lastno smrtjo, ki se konča s kompleksno, brezčasno, veličastno in čudovito glasbo, ki bo ostala za vedno.

Zvezdniški novi album Iggyja Popa
5. rojstni dan 2CELLOS
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm