Debeli precjednik / Mašinko – Godina majmuna – Majmun godine (split EP) (2016)

TIP: Dvojna doza konkretnega punka na enem mestu.

Debeli precjednik in Mašinko, dva odlična hrvaška punk benda, predstavljata skupino ploščo oziroma EP, ki je izšel pod okriljem slovenske založbe Moonlee Records, ki nas že leta zalaga z dobrotami številnih neodvisnih in podzemnih izvajalcev s področja nekdanje Jugoslavije.

Tudi v naših logih že dobro znani Debeli precjednik iz Osijeka prašijo novodoben punk, katerega korenine segajo v zelo ameriško zveneč melodični punk. Temu dodajajo obilico modernih alternative rock vložkov, novorockerske nizko uglašene zvočnosti in kanček hardcore napadalnosti. Pojejo tako v angleščini kot hrvaščini. So zelo melodični, kompaktni, precej nepredvidljivi in zelo udarni. Presenečajo pa tudi s tem, da zelo dobro uporabljajo manj ali praktično nič distorzirane zvoke, kar daje njihovem izrazu noto drugačnost tudi v svetovnem okvirju.

Mašinko iz Zagreba predstavljajo novejšo generacijo hrvaškega punka. Slogovno so bližje tistemu navitemu klasičnemu street punku, precej pa dolgujejo tudi specifiki jugoslovanske punk tradicije. Mašinko prisegajo na ulično filozofijo, neposrednost in vedno udarijo “s prve”. Tudi za njihova besedila, v katerih nimajo dlake na jeziku, velja nekaj podobnega. Ta neposrednost, vsakomur razumljiv bes in neverjetna srditost bi lahko skupini kaj kmalu prinesla status ljudskega benda…, in to ne samo na Hrvaškem.

Obe skupini povezuje kritičnost do vsakdana, ki je pri naših sosedih na las podoben slovenskemu. Debeli precjednik svoja stališča izražajo bolj na prvooseben “emo” način, skupini Mašinko pa je bližja komunikacija uličnih protestnikov.

Godina majmuna – Majmun godine je odličen in zelo zanimiv punk izdelek dveh izrazno povsem enakovrednih bendov, kar pri split EP-jih ni ravno pogost pojav.
 

Ed Sheeran se po letu dni vrača na sceno
David posnel prvo slovensko rap skladbo v ritmu valčka
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm