Depeche Mode – Spirit (2017)

TIP: Idejno zelo močan, glasbeno pa ne prav prepričljiv album.

Britanci Depeche Mode so eden največjih in najvplivnejših bendov zadnjih nekaj desetletij.

Na samem začetku osemdesetih so bili relativno veder in zabaven bend in eni najboljših predstavnikov novoromantičnega synthpopa.

Po nekaj kadrovskih in organizacijskih spremembah pa so zelo hitro prelevili v resnoben, temačen bend. Preprost synthpop so zamenjale kompleksne dark alternative strukture, skoraj industrial in ghotic elektronika in ponekod skoraj rockerski poudarki. V tem obdobju, ki je trajalo praktično do začetka tega tisočletja, so Depeche Mode postali prvorazredna stadionska atrakcija in bend, katerega izdaje se je spremljalo z religiozno spoštljivostjo.

V tem tisočletju pa so Depeche Mode izgubili precej svojega sijaja. Delno so temu botrovale grozljive izkušnje, ki jih je imel pevec Dave Gahan z drogo, delno pa dejstvo, da je nadzor nad ustvarjalnimi procesi v celoti prevzel Martin Gore. Skupina je tako izdala nekaj precej bledih albumov, ki so bili spet malce bolj sintetizatorski, a zato toliko bolj brez tiste njihove usodne dinamike in radikalnih zvočnih posegov.

Depeche Mode tudi na svojem najnovejšem albumu Spirit nadaljujejo v podobnem razpoloženju in predstavljajo melanholične, po večini zelo počasne sintetizatorske skladbe, ki jih tu in tam nadgrajujejo s kakšnim akustičnim oziroma električnim instrumentom. Na albumu je ena sama kolikor toliko hitra skladba, nobena pa zares ne odstopa od precej zatolčene, kvazi artistične ambientalne atmosfere. Za razliko od nekaj prejšnjih albumov skupina tokrat ponekod postreže z zanimivo izkrivljenimi kitarskimi izpadi, pošteno predrugačenimi sintetizatorskimi zvoki in nevsakdanjimi zvoki analognih sintetizatorjev. S tem je bend vsaj na daleč spomnil na svojo bolj radikalno glasbeno preteklost.

Pravo presenečenja albuma Spirit pa so besedila. Depcehe Mode se v njih (kot prvi izmed največjih, op.) zelo kritično lotevajo sprememb, ki se zadnji dve leti dogajajo v družbi. S tem je skupina prehitela “za to po defaultu poklicane” U2, ki v nedogled prestavljajo izid svojega novega albuma.

Čeprav ima Spirit nekaj svetlih trenutkov in močno sporočilo, pa v celoti kljub vsemu deluje bolj kot dober razlog, da gredo lahko Depeche Mode na še eno spektakularno gigantsko turnejo, ki je seveda že vnaprej razprodana, kot pa resen album, ki bo z velikimi črkami zapisan v glasbeno zgodovino. Bend njihova kalibra in ugleda bi na svojih albumih preprosto moral pokazati še kaj več.
 

Drake je prvi presegel 10 milijard zahtev na Spotifyu
Lean Kozlar Luigi predstavlja še eno skladbo s svojega bodočega albuma
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm