Descendents – Hypercaffium Spazzinate (2016)

TIP: Album, ki po dolgem času spet spomni, kaj je pravi melodični punk.

Descendents---Hypercaffium-Spazzinate

Descendents iz Kalifornije so morda najpomembnejši in prvi pravi ameriški melodični punk/hardcore bend. Skupina je usodno vplivala na praktično vse današnje velike ameriške pop punk izvajalce. Deluje že od leta 1977. Vmes je štirikrat prenehala delovati za več let. Vsaj enkrat tudi zato, ker se je pevec Milo Aukerman, ki ima doktorat iz biologije, posvetil raziskovalnemu delu na področju biokemije. Letos pa je objavil, da se ne bo več ukvarjal z znanstvenim delom in se bo odslej posvečal zgolj glasbi.

Hypercaffium Spazzinate je šele sedmi album Descendents in njihov prvi po Cool To Be You iz leta 2004. Vsekakor pa se je dvanajstletno čakanje izplačalo, saj je album spet eno tistih vrhunskih in redko slišanih punk doživetij.

Descendents na njem predstavljajo vse, zaradi česar so tako imenitni in pomembni. Njihove skladbe imajo tisto neverjetno neposrednost in strahovito energijo, poleg tega pa so nadvse melodične in polne aktualnih sporočil, ki dajo misliti. Bend na albumu funkcionira morda celo bolje kot kdajkoli prej.

V 31-ih minutah in šestnajstih skladbah se bend slogovno sprehodi od tistega surovega izvornega punka, skate punka in pop punka, ki je daleč od tistega, kar si pod tem pojmom predstavljamo danes, pa vse do navitih melodičnih manj kot minuto dolgih hardcore killerjev. Vmes je še nekaj odbitih garažnih izpadov in tistih zanje značilnih surf punk polaganj.

Morda najpomembnejše pa je, da Descendents niti za trenutek ne tekmujejo z današnjimi trendi, pa naj je tu govora o produkciji ali slogu. Ostajajo pri svojem slogu in svojem zvoku, ki je punkersko razsut in nepopoln.

Prav ta brezčasnost in brezkompromisno vztrajanje pri svojem načinu so v današnjih časih korporativnega punka tisti največji in predvsem najučinkovitejši upor, ki ga punk lahko ponudi. Če ste morda pozabili, ravno upor naj bi bil bistvo punka. Slednje seveda na pomeni, da na albumu ni party akcije, ravno nasprotno, toliko je boste le stežka našli kje drugje.

Hypercaffium Spazzinate je eden najboljših punk albumov tega tisočletja.
 

Justin Bieber zamenjal podelitev MTV nagrad za popivanje in karaoke
2CELLOS predstavila podrobnosti ljubljanskega koncerta
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm