Dogajanje na glasbeni sceni

Pregled na kratko!

Ekspress-Informator

Pevka KESHA proti svoji volji do nadaljnjega ostaja pri založbi Sony. Pravniki založbe so dejali, da lahko prekinejo sodelovanje s pevko, ne morejo pa prekiniti njene pogodbe s producentom Dr Lukeom, ki ima svojo založbo, ki je podzaložba Sonyja. V praksi to pomeni, da je pop zvezdnico doletela usoda, ki so jo doživljali GEORGE MICHAEL, ALDO NOVA (oba Sonyjeva varovanca) in PRINCE.
 

PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA so posneli svoj prvi album, ki nosi naslov Family. Velika promocija bo 16. marca v Kinu Šiška.
 

Z grammyjem nagrajeni ameriški folk rocker RAY LAMONTAGNE bo 4. marca izdal svoj šesti album, katerega naslov bo Ouroboros. Ray je album produciral skupaj z Jimom Jamesonom iz skupine MY MORNING JACKET.
 

Nekdanji bobnar SLAYER Dave Lombardo bo pomagal divjim hardcore thrash metalcem SUICIDAL TENDENCIES, ki se odpravljajo na turnejo z MEGADETH.
 

Prekmurski kantavtor BALLADERO je izdal singel Zlati časi, s katerim napoveduje album Perfect You.
 

Člani skupine NO DOUBT, so brez pevke GWEN STEFANIGwen Stefani v popolni tajnosti posneli album s pevcem skupine AFI Daveyjem Havokom. Podpisali so tudi pogodbo z založbo. Gwen, ki je novico izvedela preko spleta, meni, da je to le stranski projekt, vendar ni izključila možnosti, da jo bodo vrgli iz skupine. “V tem primeru bodo glasovali,” je kratko povedala.
 

SIDDHARTA so izdali drugi singel z albuma Ultra. Skladbi je naslov Strele v maju, na njej pa gostuje hrvaški alter zvezdnik URBAN.
 

LADY GAGA je na letošnji podelitvi nagrad GRAMMY v spektakularnem šestminutnem nastopu sesula kar deset velikih uspešnic DAVIDA BOWIEJA. Z orkestrom jo je spremljal letošnji glasbeni vodja prireditve NILE RODGERS, sicer legendarni kitarist disco funk prvakov CHIC, ki je skupaj s pokojnim blues velikanom STEVIEM RAYJEM VAUGHANOM igral kitaro in bil tudi koproducent najuspešnejšega Bowiejevega albuma Let’s Dance.
 

ZORAN PREDIN bo po sedemnajstih letih objavil prvi album pod imenom svojega benda LAČNI FRANZ. Te dni je izšla naslovna skladba albuma Ladja norcev. Pomlajena in spremenjena zasedba pa je že na slovenski turneji.
 

Saga z naslovom KANYE WEST se izmišljuje je končana. Njegovemu novemu albumu je naslov The Life Of Pablo.
 

Še vedno popularni heavymetalci SKID ROW nastopajo z novim pevcem. Niso pa še potrdili, ali bo ZP Theart (DRAGONFORCE, TANK, I AM I) postal tudi stalni član skupine.
 

Bosanska raperica SASSJA, morda najboljša raperica z območja nekdanje Jugoslavije, se po osemmesečnem premoru vrača na sceno z novo skladbo Jemen, za katero je glasbo tudi tokrat pripravil slovenski hip-hop producent KANTRIMAN.
 

COLDPLAY, BEYONCÉ in BRUNO MARS so med polčasom finala ameriškega nogometa, sicer tamkajšnjega največjega medijskega dogodka, v spektakularnem miksu svojih uspešnic uprizorili enega najboljših šovov v vsej zgodovini Super Bowla. Že na uvodu tekme pa je v kričeče rdeči, a nadvse elegantni Guccijevi obleki z izjemno izvedbo ameriške himne navdušila LADY GAGA.
 

Tudi letos bo v Komnu na Krasu potekal metal festival LIVE AFTER DEATH. Datum je 1. in 2. julij. Prvi potrjeni skupini skupini sta METALSTEEL, ena vodilnih slovenskih heavy metal zasedb, in black metalci FROZEN FOREST iz Zagreba. Ravnokar pa so organizatorji potrdili še STARE DEVICE, uradni tribute bend REQUIEM in odličen ljubljanski doom metal bend MIST.
 

Izgubili smo še eno legendo. Umrl je MAURICE WHITE, za mnoge kralj komercialnega funka. Bil je eden od dveh solo pevcev ene najboljših funk zasedb EARTH WIND & FIRE, kot tudi iskan tolkalec in odličen producent, aranžer in skladatelj.
 

Umrl je legendarni pisec besedil DUŠAN VELKAVERH. Njegova besedila krasijo številne danes zimzelene popevke, med drugimi tudi največjo, Dan ljubezni. Velkaverh je bil vrsto let tudi uspešen založnik. Manj znano je, da je bil prav on tisti, ki je omogočil izid prvega albuma skupine BIG FOOT MAMA.
 

BLACK SABBATH so zaradi perhlada pevca Ozzyja dve uri pred začetkom odpovedali koncert v Edmontonu v Kanadi. Fani so bili besni. Band je odpovedal so tudi naslednji koncert v Calgaryju.
 

Umrl je skladatelj, kitarist in pevec PAUL KANTNER, eden ključnih akterjev ameriškega psihedeličnega gibanja iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Bil je soustanovitelj ene največjih psihedeličnih flower power skupin JEFFERSON AIRPLANE.
 

Prekmurski alternativci WEREFOX so objavili novo skladbo Triads, s katero napovedujejo svoj drugi album z naslovom Das Lied der Maschinen, ki bo izšel 4. februarja pri neodvisni založbi Moonlee Records.
 

TESTAMENT, eni zadnjih pravih thrash metalcev, napovedujejo, da bo njihov novi album hitrejši in bolj melodičen od nekaj njihovih prejšnjih izdelkov.
 
Več kratkih novic
 

Kanye West - The Life Of Pablo (2016)
Dream Theater - The Astonishing (2016)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm