Drake – Views (2016)

TIP: Najbolj vroči album 2016 je čista znanstvena fantastika popa.

Drake-Views-2016

Views je brez vsakega dvoma najbolj vroči in najbolj iskan album letošnjega leta in to kljub temu, da so praktično vse skladbe za naša (evropska ušesa) daleč od tega, da bi bile hiti. Pesmi namreč nimajo močnih melodij, so polne ritmičnih prekinitev in aranžmaji so minimalistični. Včasih poslušalec dobi občutek, da je v skladbah več premorov kot samega dogajanja. Tudi sam tempo skladb je raje malce upočasnjen, zaustavljen, kot pa “normalno hiter”. Slog pa bi lahko pogojno označili kot post-hip hop, post-nu soul, post-pop, post-R&B z dodatkom elektronike, dancehalla, trapa in še česa. A kljub vsemu pesmi zvenijo sila privlačno, prijetno in kar je morda še pomembnejše, naravnost spektakularno in futuristično, kot kakšna pop znanstvena fantastika.

Moč skladb je predvsem v briljantni produkciji, ki je za povrh še nesramno glasna, izjemnih aranžmajih, spektakularni postavitvi instrumentov, perfektnem miksu in sila premišljenem pristopu. Prav na teh segmentih se predvsem v ZDA v zadnjih dveh, treh letih dogajajo prave revolucije. Kanadski raper, pevec, skladatelj in producent Drake pa jih je na svojem četrtem albumu povzel na najboljši možen in nadvse atraktiven način.

Sledeče je sicer predmet razprave oziroma stvar okusa, vendar Views niti ni najboljši in vsekakor ne najbolj revolucionaren album, kar jih je ustvaril Drake. Je pa daleč najboljši, kar kirurško natančen in skrajno nevsiljiv posnetek trenutne vibracije, utripa in vzdušja na sceni ameriške urbane pop glasbe.

Album žanje velikanski uspeh in je na najboljši poti, da zruši kakšen rekord pevke Adele. Views je bil v ZDA devet tednov zaporedoma na vrhu tamkajšnje lestvice, potem ga je za teden na drugi mesto potisnil novi album Blink-192. Ta teden pa je spet na vrhu. Views je ali je bil številka ena tudi v Kanadi, Avstraliji, Rusiji, Angliji, Veliki Britaniji, na Danskem, Norveškem in Škotskem. Ta novi in drugačen zvok se torej širi tudi onstran ZDA oziroma severnoameriške celine in vsi ti veliki premiki s tem albumom postajajo nov standard tudi v svetovnem merilu.

Da bi ta zvok, ta pristop in predvsem takšno razmišljanje pri ustvarjanju prišlo tudi v slovenske loge, se ni za bati. V produkciji in aranžiranju smo v zaostanku za vsaj deset, če ne kar dvajset let za skoraj vsem, kar se dogaja “zunaj”, da organizacije, načrtovanja, strategije in sodelovanja sploh ne omenjamo. Taljenje in zlivanje slogov v neko novo formo nam je tudi zelo tuje. Views pa nas bo pomaknil še za kakšno desetletje nazaj. Zaradi tega album skoraj morate preveriti, četudi vam ta zvrst ni všeč. Občutek, da ste del tega sveta in tega trenutka in da se zunaj naših (miselnih) meja dogaja še marsikaj drugega, namreč sploh ni slab.
 

Umrl je legendarni tonski mojster Boško Bursać - Boban
Med rockerji največ zaslužili AC/DC
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm