Ed Sheeran – ÷ Divide (2017)

TIP: Za tak pristop moraš res obvladati in biti zraven še hud “jack”.

Ed Sheeran je verjetno trenutno najbolj vroč in zanimiv pop glasbenik. Šestindvajsetletnega Britanca je občinstvo najprej opazilo kot gosta na albumu Red ameriške pop mega-zvezdnice Taylor Swift. Že pred tem sta njegov talent odkrila Elton John in Jamie Foxx. Sheeran je zaslovel praktično s prvim singlom. Po dveh albumih (+ (2011) in × (2014)) je postal mega-zvezda svetovnega formata. Za skoraj vse leto 2016 se je umaknil s scene, da se ga občinstvo ne bi zasitilo.

Sheeran je v vseh pogledih poseben izvajalec. Nesporno je strahovito dober skladatelj, odličen pevec in šolan glasbenik. Za pop izvajalca ima precej nenavadno držo. Če izvzamemo njegovo obsedenost s tetoviranjem (ja, tisti njegov portret v knjižici albuma je pravi, op.), s katero pa ne posiljuje družabnih omrežij, je Sheeran primer zvezdnika nove generacije, ki noče biti uporniška, ekscesna in se vsekakor ne bori proti staršem, prej obratno. Današnja mladina je nemalokrat zgrožena nad početjem in “razvratnostjo” svojih staršev in Sheeran je na nek način predstavnik te generacije. S svojo rahlo zadržanostjo, prijaznostjo, neurejeno frizuro, zmečkano karirasto srajco (zdaj je kupil novo :), op.) in neurejeno brado deluje bolj kot študent, ki zamuja na predavanje, ali pripravnik v trgovini, kot pa pop zvezdnik, ki je prodal 22 milijonov albumov in zrušil kopico rekordov.

Poleg vsega tega Sheeran na koncertih nastopa sam. Nima spremljevalnega benda, čeprav mu Elton John ob čaju vsakič teži, da naj ga čim prej naredi. Tudi ko je kar trikrat zapored razprodal sloviti stadion Wembley, kjer ga poslušalo skupaj 230.000 ljudi, je nastopil “samo” z glasom, akustično kitaro in sekvencerjem.

Sheeran tudi pri snemanju svojih albumov ne komplicira kaj dosti. Za razliko od današnjih pop bendov, ki drug drugemu jemljejo tiste “tri fraze, ki so v obtoku” in kar tekmujejo, kdo bo prvi uporabil kak novi zvok na synthu ali najnovejši efekt, Sheeran prisega na spontanost, živost izvedbe in predvsem na izjemno napisane skladbe.

Tudi na svojem najnovejšem albumu ÷ Divide se drži tega. Kljub svojemu nespornemu talentu je tudi za ta album k sodelovanju povabil kopico vrhunskih skladateljev, glasbenikov in producentov, kot so Johnny McDaid, Benjamin Levin, Jessie Ware, Julia Michaels, Steve Mac, Amy Wadge, Foy Vance, Ryan Tedder, Ammar Malik in John Mayer.

Sheeran tudi tokrat predstavlja zelo raznolike skladbe. Večina jih še vedno temelji na akustični kitari. Album se začne z raperskim R&B-jem in konča z nežno akustično folky pop balado. Vmes najdete še nekaj izvrstnih sredinskih pop skladb, pa moderno blues balado, indie pop uspešnico, še nekaj pop R&B-ja, tradicionalno zveneč “keltski izlet”, moderno popevko, prefinjeni lahkotni pop rock, čiste kantavtorske poskuse in še kaj bi se našlo.

Vse skladbe so izjemno aranžirane, perfektno posnete in zvenijo nadvse prijetno. Polovica izmed njih ima vse lastnosti uspešnice. Pred vami je torej vseh pogledih odličen pop album, ki bo zlahka preživel test časa oziroma se ga zlepa ne boste naveličali.

÷ Divide je čudovito zlitje čiste pop senzibilnosti, izrazite avtorske samobitnosti in naravnost popolnega občutka občutka za skladanje. Je torej vse to, kar bi pop moral biti, a skoraj nikoli ni!
 

Rina K zdaj v beatu reggaetona
Finski prvaki gothic metala HIM se poslavljajo
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm