Eric Clapton – I Still Do (2016)

TIP: Ob izidu takšnega albuma so v sedemdesetih čakali v vrstah.

Eric-Clapton---I-Still-Do-(2016)

Legendarni kitarist in pevec po skoraj poldrugem desetletju končno predstavlja album, ki je več kot zgolj “akademsko” raziskovanje bluesa in demonstracija njegove enkratne, občutene in neponovljive interpretacije. I Still Do je v osnovi blues album, a vendar se bistveno razlikuje od vseh prejšnjih Claptonovih tovrstnih izdelkov.

Clapton je na tem albumu po skoraj štiridesetih letih ponovno sodeloval z Glynom Johnsom, slovitim producentom in tonskim inženirjem, ki je (brez pretiravanja) stal za vsaj petdesetimi antologijskimi albumi največjih imen rocka, bil pa je tudi producent Claptonovih kapitalnih albumov Slowhand (1977) in Backless (1978). Njegov dotik se na I Still Do še kako sliši.

Na albumu je dvanajst skladb, od teh je deset priredb ne nujno zelo starih in obskurnih blues, folk in tradicionalnih skladb. Priredbe zvenijo izjemno. Claptonovi avtorski skladbi pa sta naravnost fenomenalni. Morda se naslednja trditev, ko gre za tako imenitnega glasbenika in enega največjih mojstrov kitare, zdi čudna, vendar Clapton zveni kot prerojen. Kot bi oživil čase sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je dobil izid vsakega njegovega albuma praktično mitske razsežnosti.

Clapton blesti s prefinjenim igranjem in čutnim petjem. Njegove kitare pa so zvočno raznolike, kot že dolgo ne. Slišite lahko vse od umazano distorziranih blues trganj do tistih čudovito zvenečih s prsti odigranih kitarskih kotaljenj in lucidnih akustičnih vložkov. Vse to seveda bolj na počasi in z izjemnim občutkom. Nasproti pestrim kitarskim zvokom pa so postavljene zanimive orkestracije, v katerih glavno vlogo dostikrat odigra harmonika, pa tudi mandoline ne manjka.

I Still Do je z naskokom najboljši Claptonov album v zadnjih dvajsetih in morda še celo več letih. Po magiji in mističnosti pa se marsikdaj lahko primerja celo z njegovimi klasiki iz sedemdesetih.
 

Velike spremembe v zasedbi Flora & Paris
Oktobra novi album Green Day Revolution Radio
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm