Ethnotrip – Preden se zdani (2018)

TIP: Še veliko več, kot obljublja ime skupine.

Ethnotrip iz Prekmurja vrsto let navdušujejo s svojimi igrivimi obdelavami slovenskih in tudi tujih ljudskih pesmi. Tisto, po čemer izstopajo, je drznost, s katero prenašajo ljudsko izročilo v sodobnejša in sodobna glasbena okolja.

Na svojem tretjem albumu Preden se zdani je skupina naredila velik preskok. Na njem namreč predstavlja izključno lastne, avtorske skladbe.

Besedila zanje so napisali naši priznani (prekmurski) pesniki in literati, kot so Jasna Jurkovič, Mojca Šipek, Štefan Kardoš, Feri Lainšček in Marko Kočar. Prav vsi so več kot le uspeli ohraniti rek, sporočilnost, retoriko in metaforiko, ki se pretaka skozi slovensko ljudsko izročilo. V nekaj besedilih je prisotna tudi značilna ljudska tematika, kot odhod v vojsko, vojna, zapuščanje rodne grude / matere, prešerna ljubezen, osamljenost, nesrečna ljubezen, veseličarska šegavost v najboljšem pomenu te besede …

Ob tako definiranem vsebinskem nastavku bi bilo po neki logiki v glasbi pričakovati tono ljudskih instrumentov in vneto obujanje zvoka ljudske glasbe. Prav na tej točki pa se skriva morda največja vrednost in presežek tega albuma. Ethnotrip namreč tega niso naredili. Izbrali so precej težjo in zahtevnejšo pot. Podobno kot v predelavah tudi v svojih avtorskih skladbah “ljudsko” tematiko postavljajo v urbana in sodobna avtorska glasbena okolja.

Glasbeno so skladbe zelo pestre. Vse so izrazito akustično naravnane. Aranžmaji so bogati in barviti. Klavir, akustične kitare, violina, klaviature, hammondi, čutni ženski vokal, vedno “na vse” pripravljena ritem sekcija, trobenta, harmonika, dromlja, žaga, ki zveni kot najbolj futuristični synth, in še kak instrument se pojavi. Slišati pa je marsikaj, od izvrstnega (kant)avtorskega (akustičnega) folka, pritajenih jazzy kotaljenj, vrhunskega pop rocka, pravega blues rocka, funkoidnih poigravanj, čiste akustike, prešerne preprostosti popa, pa vse do nekaj prefinjenih in ne prav vsakdanjih etno podtonov.

Tudi sama izvedba je nekaj posebnega. V njej je nekaj zelo spontanega, sila intenzivnega, a hkrati tudi akademsko natančnega in rockersko raziskujočega in neukročenega. Tjaša Šimonka je izjemna pevka in nadvse prepričljiva pripovedovalka oziroma interpretka, ki se odlično znajde tako v narečno ljudskih, kot pop okoljih. V skladbah je veliko drobnih poigravanj, malih improvizacij in tudi daljših, “zaresnih”, nadvse atraktivnih solističnih izletov. Nasploh je muziciranje na tem albumu prva liga.

Ethnotrip so vsebinsko že davno prerasli svoje ime. V kakšnem drugačnem miljeju bi s takšnim albumom pritegnil zelo široko občinstvu. Preden se zdani ima vse – inteligentno pop senzibilnost, cool jazzy vibracijo, sofisticirano rock predrznosti, avtorsko samobitnost in etno eksotičnost. Kljub tej zahtevnosti in večplastnosti pa je vsesplošno sprejemljiv, morda celo bolj od večine “namenskih” albumov. Tej zelo lepi zgodbi, ki bo jo morali pripovedovati tudi naši zanamci, manjka le še kanček vaše pozornosti in naklonjenosti.
 

Prvi koncert Lombardo, zanimive nove sile SLO rocka, bo 17. 11. v Orto baru
Gušti z best of repertoarjem in top gosti 16. 11. v Kavarni Sputnik
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm