Firewind – Immortals (2017)

TIP: Virtuozni power metal, ki jemlje dih.

Grška metal atrakcija Firewind, ki jo vodi Ozzyjev kitarist Gus G., na svojem osmem albumu in z novim pevcem v spektakularnem slogu nadaljuje z vrhunskim melodičnim power metalom. Immortals je njihov prvi konceptualni album. Bend na njem govori o dveh grško-perzijskih bitkah, in sicer o bitki pri Salamini in bitki pri Termopilah. Obe sta bili leta 480 pred našim štetjem.

Tisto kar pri Firewind navduši, je način, kako bend pristopa k stvari. Firewind so izvedbeno praktično brez konkurence, poleg tega so osredotočeni, kot le malokdo, in predvsem so sijajni glasbeniki. Pevec Henning Basse je odličen. Ima malo specifičen glas in tudi malce samosvoj način petja, kar samo pripomore k še dodatni izrazni pestrosti in barvitosti benda. Ritem sekcija je naravnost perfektna in zelo udarna (in še glasno posneta, op.), klaviaturist je sijajen, Gus G. pa blesti s svojimi kitarskimi vragolijami in tudi s tem, da je z njimi vedno nadvse okusen. Bend nasuje polno zares virtuozih solističnih izletov, dodatkov in miniatur, ki pa nikoli niti za trenutek ne preglasijo celotnega toka skladbe.

Same skladbe so izvrstno napisane. Odlikujejo jih močne, spevne in izrazite melodije, ki so vedno v ospredju, obenem pa bend ustvarja za to zvrst zelo agresiven zvok in zelo težke riffe. Aranžmaji so praktično popolni, tako da se vsaka podrobnost v skladbi sliši brez vsakega napora, kar je predvsem v moderni klasični metalurgiji precej redek pojav. Skupna tudi izredno dobro balansira med tradicionalnim heavy metalom, tršim, rahlo navitim power metalom, hard rock melodiko in neoklasičnimi zaključki.

Izjemna energija, brezkompromisno power nažiganje, precej kompleksne strukture, do potankosti izdelane melodije, tradicionalno heavy metal “riffanje”, virtuozna izvedba in prefinjena, a hkrati vedno intenzivna dramaturgija so le redko združene na tako uravnotežen in privlačen način, kot je to v primeru Immortals.

Skratka, pester power metal album, da je le kaj!
 

Bassless, nova slovenska a cappella senzacija
Umrl je Chuck Berry, pravi kralj rock ’n’ rolla
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm