Franz Ferdinand – Always Ascending (2018)

TIP: Od podzemnega dance groova do čistega artizma. Torej vse, kar želite od indie rocka!

V taboru škotskih imenitnežev Franz Ferdinand se je glasbeno kaj malo spremenilo, odkar so pred štirinajstimi leti vdrli v ospredje z izzivalno plesnim, super-intenzivnim kitarskim indie rockom. Takrat so z nekaj udarnimi uspešnicami na alternative sceno (in to ne samo v Veliki Britaniji. op.) vrnili prepričanje, da ni nič slabega, če imaš pri ustvarjanju v glavi hit, vse dokler ne rušiš svoje identitete.

Kljub nekaterim ne nepomembnim kadrovskim spremembam, Franz Ferdinand tudi na svojem petem albumu Always Ascending ostajajo motivirani, kot da vse skupaj počnejo prvič. Bend zna morda še celo bolje kot nekoč napisati nalezljivo, melodično in plesno vznemirljivo skladbo in pri tem ohraniti vso svojo rockersko težo in držo neodvisnega izvajalca.

Tako kot na vseh prejšnjih albumih Franz Ferdinand tudi na tem predstavljajo nekaj izboljšav in novosti. Tokrat so še bolj izpili in navili zvok. Dodali so tudi obilico atraktivnih sintetizatorskih vložkov, ki so ponekod celo povsem v ospredju. Za vse to je verjetno v veliki meri zaslužen producent Philippe Zdar, sicer polovica odlične francoske elektronske synthpop french house atrakcije Cassius.

Tudi slogovnih novosti je nekaj. Predvsem se bend vse bolj ozira po večplastnosti in barvitosti art rocka in art popa sedemdesetih, kot tudi po new wave suspenzu, kakršnega so ustvarjali velikani iz približno istega obdobja. In tu so še vedno tudi njihove izjemne discoidne in funk plesne diverzije, ki tudi v novem, močno popestrenem okolju delujejo izvrstno.

Always Ascending je eden tistih dandanes precej redkih alternative albumov, ki ima tako izrazito plesno / zabavno komponento, kot tudi čisto artistično oziroma umetniško vrednost. Vredno preveriti!
 

Tool spisali glasbo za vse nove skladbe, razen za eno!
Camila Cabello - Camila (2018)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm