Funky DL – Half Jazz Half Amazing (2019)

TIP: Kaj vse se lahko zgodi v manj kot dveh minutah.

Funky DL je pri svojih štiridesetih že prava legenda. Velja z enega utemeljiteljev modernega britanskega hip hopa. Je izvrsten MC, sijajen skladatelj, producent, DJ, remikser (delal je za takšne, kot so: Missy Elliot, Keith Sweat, Adina …, op.) in še kaj. Pri 19-ih je brez menedžerjev dobil pogodbo za pet albumov in prejel prestižno britansko rapersko nagrado MOBO. Nastopal je že dobesedno po vsem svetu, med drugim tudi v Gruziji, na Kitajskem in na Japonskem. O tem, kako je leta1999 kot pred-izvajalec ukradel šov takrat hitro vzpenjajočim se in nadvse vročim Destiny’s Child, danes krožijo že pravi miti. Leto kasneje pa je v podobni vlogi zablestel na slovitem londonskem koncertu Eminema in Dr. Dreja.

Čeprav je izdal že več kot 50 albumov in je v glasbenem poslu že vrsto let, Funky DL praktično z vsako novo izdajo znova in znova preseneti, kot bi bil vsak album nov začetek. Half Jazz Half Amazing je še eden v seriji njegovih izvrstnih in tematsko želo različnih albumov. Kot že naslov zelo nazorno pove, Funky DL na njem združuje hip hop in jazz. Bistvo pa je, da to počne na naravnost spektakularen in blago rečeno nenavaden način. Namreč, na albumu je 25 (z izjemo dveh) instrumentalnih skladb in nobena ni daljša od minute in 55 sekund. Pri tem ne gre za kakšen miks ali kakršnokoli drugo prelivanje skladb eno v drugo. Prav vsaka skladba ima “kompleten” dramatski lok z jasnimi uvodi, konci, glavnimi melodijami in vsem ostalim.

Bodisi da gre za tradicionalni, latino, cool, klasični, chamber, mainstream, ligh, pop, vokalni ali še kakšen drugačen jazz, Funky DL vedno uspeva ohraniti najbolj prvinsko in čisto obliko teh podžanrov. To pa tvori sijajni temelj za omamno hip hop ritmiko. Funky DL sipa pretežno boom-bap beate (sicer značilne za est coast sceno 90-ih, op.) in jih vešče postavlja v strukturo klasičnega hip hopa in čiste pop forme. Pri tem pa za razliko od večine današnje hip hop produkcije, ki se bo ravnokar zadavila v počasnosti in zatolčenosti lastnih beatov, DL še prav posebej pazi, da je vibracija vseskozi plesna, funkoidno vroča, zapeljiva in da je ritem intenziven.

Te mikro mojstrovine zvenijo sijajno, veličastno, barvito, pestro in zelo zelo “na easy”, skorajda kot kakšen lounge. Kljub temu pa pravoverna hip hip identiteta skladb ni nikoli postavljena pod vprašaj, kot tudi ne plesna vibracija in zares zanimiva ustvarjalna drža.

Tako da …, poletje je blizu, noči so še vedno dolge, pa kašen trenutek za sproščeno užitkarjenje se tudi najde.

Album lahko kupite ali poslušate na tej povezavi.
 

Maja Keuc je javno razkrila, kdo ji ni plačal za nastop
Umrl je kitarist benda Gillan Bernie Tormé
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm