Gotthard – Silver (2017)

TIP: Klasični melodični heavy metal je lahko še vedno zelo vznemirljiv.

Gotthard, eden najbolj znanih švicarskih bendov vseh časov, ki je do zdaj prodal že več kot dva milijona plošč, se na svojem dvanajstem albumu Silver po malo bolj eksperimentalnemu predhodniku Bang! izpred slabih treh let vračajo k tistemu, kar najbolj znajo – zelo melodičnemu heavy metalu, ki ga plemenitijo z radijskim rockom, vročim hard rockom, blues senzibilnostjo in prvinami klasičnega rocka.

Tokrat predstavljajo trinajst brezhibno narejenih skladb, katerih temelj tvorijo melodični refreni, spevne, vendar ne vedno preproste melodije, dovršeni, pestri in težki kitarski riffi, udarna ritmika in precej moderna produkcija. Bend, ki ponovno zveni kanček trše, pa preseneti z izjemno raznolikostjo skladb. Tako postreže z nekaj klenimi melodičnimi heavy metal rušilci, energičnimi, včasih tudi malce bolj sodobno zaokroženimi rock skladbami, in tudi nekaj počasnejšimi izleti, ki nihajo od skoraj popolnoma akustičnih skladb in klasičnih počasnih heavy metal balad pa vse do težjih upočasnjenih, a zelo kitarskih pesmi.

Vse skladbe so v osnovi zelo heavy in kitarske, Gotthard pa skoraj vsaki za bolj “polno ozadje” dodajo še kakšen dodaten inštrument, kot na primer orglice, razbeljene starinske hammonde, godala, sintetizatorje in še kaj bi se našlo. Takšni nevsiljivi vložki dajejo skladbam še dodatno vznemirljivost.

Gotthard kažejo, da se tudi po več kot petindvajsetih letih delovanja niso prav nič utrudili in da ostajajo velemojstri druženja melodične metal energije s tisto zmagovito brezčasno “zabluzeno” klasično hard rock zvočnostjo.

Silver je vsekakor odličen izdelek, na katerem je bendu uspelo vnesti obilico svežine v vse prevečkrat sterilen melodični heavy metal.
 

Punk veterani V.I.S. Carina po 12-ih letih posneli nov album
Ed Sheeran se po letu dni vrača na sceno
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm