Grammy 2017 se je sprevrgel v dramo pevke Adele

Dobila je vse najpomembnejše nagrade, a ni bila najbolj zadovoljna.

Letošnja podelitev nagrade Grammy, največje in najpomembnejše glasbene prireditve na svetu, ni bila niti približno tako zanimiva, kot je bila lanska. Začelo se je sicer zelo vznemirljivo in obetavno. Nominiranih je bilo nekaj zelo izvirnih skladb in albumov. Metalci Megadeth so po enajstih nominacijah dvanajstič le prišli do svojega prvega grammyja, prav tako tudi precej napredni ameriški DJ kolektiv The Chainsmokers, ki je bil v svoji kategoriji z naskokom najbolj “skrajen”.

V nadaljevanju je pa Ameriška Akademija hitro pokazala svojo bolj nazadnjaško usmeritev. Grammyja v dveh rock in eni alternative kategoriji, je pobral album pokojnega Davida Bowieja. Blackstar je veličastno delo, vendar bi po neki logiki moral zmagati v eni in ne v obeh kategorijah.

Ta kontroverzna odločitev žirije, ki je bila znana že pred samo prireditvijo, je bila samo uvod v glavno dilemo večera, ali visoko noseča Beyoncé z Lemonade, morda najbolj revolucionarnim in protestniškim albumom tega tisočletja, ali Adele z lepim, predvidljivim in nemotečim albumom 25. Jasno je bilo le, da bo zmagovalka pobrala vse pomembne grammyje. Da bi vsaka dobila kakšnega od teh najpomembnejših, preprosto ne bi bilo okusno. Navsezadnje gre za to, ali je glasba zgolj za uživanje, ali je poleg tega še kaj več – na primer vrednota, življenjsko vodilo, navdih, poziv k akciji, razmišljanju, upor …

Adele je imela za seboj težak večer. S sijajnim nastopom je začela letošnje grammyje. Veliko kasneje se je kot top presenečenje še enkrat vrnila na oder. V spomin pokojnemu Georgeu Michaelu je začela peti zelo počasno različico njegove uspešnice Fast Love. Vendar vse ni bilo v najboljšem redu. Adele je pela v napačnem tonu in sredi izvedbe je zaklela in ustavila orkester. “Tega mu ne morem storiti,” je dejala. Po opravičilu zaradi preklinjanja je zahtevala, da skladbo odigrajo še enkrat od začetka. Solz dive ob koncu nastopa ni pregnal niti morda najbolj glasen aplavz večera.

Nekaj zatem je žirija je Adele dodelila vse tri najpomembnejše grammyje, in sicer za album, skladbo in posnetek leta.Beyoncé pa je dobila druge tri “tolažilne” grammyje. Lahko bi ostalo pri tem in po prireditvi, bi se razpletale neskončne debate po vseh mogočih medijih, ali se je Akademija odločila prav ali ne. Ampak Adele ni zdržala in se je že ob zahvali za drugega pomembnega grammyja za skladbo leta obrnila k Beyoncé in ji izrazila spoštovanje. Ko pa je dobila še najpomembnejšo nagrado za album leta, je že ob prihodu na govorniški oder planila v v jok. Sredi zahvale je spet nagovorila Beyoncé. “Ta album, Lemonede, je zame življenje, tako monumentalen je, Beyoncé , tako domišljen, lep … pokazala si svojo stran, ki je ne vidimo pogosto, in to zelo cenimo. Ti si naša luč. Zaradi tebe se jaz in moji temnopolti prijatelji počutimo močnejše. Zaradi tebe se bodo postavili zase. Rada te imam in zmeraj te bom imela rada.” Nato se je histerično začela zahvaljevati menedžerju, možu in vse ostalim.

Adele je naredila pogumno dejanje. V primeru, da ne bi povedala nič, bi poosebljala vso nazadnjaštvo Akademije, ki je s tem, da ji je podelila vse pomembne grammyje, preprosto hotela prenesti vso odgovornost svojega odločanja na Adele.

Zdaj pa so zadeve drugačne, le nekaj minut po koncu prireditve se na straneh socialnih omrežij odvijajo zanimive debate, tako o kredibilnosti Akademije, kot tudi o vzrokih “poraza” Beyoncé. Mnogi menijo, da ni zmagala predvsem zato, ker je temnopolta. Zadnja temnopolta ženska izvajalka, ki je dobila grammyja za album leta, je bila leta 1999 Laureen Hill. Dejstvo pa je, da ima album Beyoncé močna, za konzervativno ameriško sredino pa naravnost radikalna sporočila, za katera je bolje, da ostanejo kar se da na robu. Po govoru Adele, pa se kaj lahko zgodi, da bo Lemonde preverila tudi tista “tiha večina”, ki v največji meri podpira britansko pevko. In revolucija se lahko začne!
 

Grammy 2017: plusi in minusi
Angus Young iz AC/C brez uniforme gostoval na koncertu Guns N’ Roses
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm