Grammyji 2016 izvrstni (po dolgem času)

Podelitev so popestrile številne odlične točke.

taylors-swift

Podelitve ameriških glasbenih nagrad so bile še nekaj let nazaj živ dolgčas, katerega bistvo je bilo število osvojenih nagrad in kdo se bo komu dlje zahvaljeval. Nekaj prejšnjih podelitev smo si zapomnili predvsem po tem, da nastopi na TV sprejemniku niso zveneli nič kaj dobro. Letos je bilo (skoraj) vse drugače. Če odštejemo nekaj velikih zvezdnikov, še posebej Joeja Perryja iz Aerosmih, ki je med intervjujem držal mikrofon nekje pri popku, se je veliko večino dobro videlo in slišalo. Smolo pa je imela Adele. Med njenim nastopom je padel mikrofon klavirja na strune in nekaj taktov je vse skupaj zvenelo malce čudno.

Prireditelji so letos pripravili spektakularen program. Lady GaGa se je na sijajen način poklonila Davidu Bowieju. Super-bend Hollywood Vampires so se v zasedbi Alice Cooper, Joe Perry, Johnny Depp, Duff McKagan in Matt Sorum na koncu svoje skladbe z minutno izvedbo Ace Of Spades poklonili pokojnemu Lemmylu. Njihov nastop je bil odličen, čeprav je revija Billboard ravnokar objavila, da je bil najslabši in je za najboljšega razglasila epski in precej odbit nastop Kendricka Lamarja. Jackson Browne se je s country rock himno Take It Easy priklonil pokojnemu Glennu Freyju iz Eagles, spremljali so ga kar preostali člani Orlov, Don Henley, Timothy B. Schmit, Joe Walsh in tudi Bernie Leadon, ki je kot v izvirni različici odigral kitarski solo. Odličnih nastopov, o katerih se bo še dolgo govorilo, je bilo še nekaj (Pitbull, Travis Barker, Joe Perry in Robin Thicke, posvetilo še kako živemu Lionelu Richieju, ki so ga pripravili John Legend, Demi Lovato, Meghan Trainor, Luke Bryan in Tyrese …). Praktično nihče ni razočaral, razen Rihanne, ki je svoj nastop tik pred zdajci odpovedala. Sila atraktivna je bila tudi Gwen Stefani, ki je kar v živo izvedla in objavila svoj novi videospot.

Najbolj laskava priznanja na letošnji podelitvi nagrad Grammy pa so dobili: Taylor Swift za album leta, Mark Ronson in Bruno Mars za posnetek leta, Ed Sheeran za skladbo leta in Meghan Trainor za novinko leta.

Taylor Swift, ki je letos osvojila tri grammyje, je prva ženska izvajalka, ki ji je uspelo dvakrat dobiti nagrado za album leta. Pet grammyjev pa je letos dobil raper Kendrick Lamar, ki je bil sicer tudi nominiran v največ kategorijah.

O osmoljencih pa kdaj drugič, Bolj pomembno je, da so bili Grammyji po dolgem času spet pravo slavje glasbenega ustvarjanja in da so že nekaj ur po koncu sprožili veliko pozornosti in še več polemik. Mnenja, ki nihajo od tega, da so bili letos najslabši Grammyji sploh do tega, da tako dobrih Grammyjev še nikoli ni bilo, so vsekakor dober pokazatelj in potrditev, da se je na letos na tej prireditvi zgodilo nekaj velikih stvari.

Trainstation Squat spet deluje
Rihanna – Anti (2016)
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm