Great Collapse – Holy War (2015)

TIP: Vse, kar mora imeti s(p)odoben punk album.

Great-Collapse-400

Great Collapse so super-skupina,ki jo je ustanovil Thomas Barnett, pevec cenjenih Strike Anywhere. V bendu so še člani, ki delujejo v takšnih zasedbah, kot so Rise Against, Set Your Goals, Death By Stereo, Nations Afire, At Risk in Love Equals Death. Še par let nazaj bi skupina takšnega kalibra prišla na naslovnice vseh poštenih rock in alternativnih medijev, do tega trenutka pa skupina nima niti svoje strani v Wikipediji, kaj šele ,da bi bi jih resno spremljali kakšni večji glasbeni mediji.

Great Collapse igrajo navit melodičen ameriški novodobni punk z občasnimi malce težjimi hardcore vdori. Glasbeno bend ne kaže česa pretresljivo novega, vendar kljub temu ni niti za trenutek dolgočasen. Ravno nasprotno, odlična izvedba, prefinjen smisel za melodijo, močna sporočila in vešče balansiranje energije dela album Holy War poseben in enkraten. Formula odlično narejene skladbe + izrazit komercialni naboj je bila vedno dovolj za širši prodor, očitno pa so se časi zamenjali. Bend je predvsem zaradi svojih kritičnih in korektnih besedil in brezkompromisne drže ostal nekje na obrobju oziroma v podzemlju. Po definiciji punka s tem ni nič narobe, je pa takšno stanje dokaj resno opozorilo, kako velika glasbena mašinerija počasi, a vztrajno oži glasbene sloge in dela vse večji prepad med mainstreamom in undergroundom. V primeru Great Collapse tudi tam, kjer ji res ne bi bilo treba.

Nauk zgodbe je: če si punk in preveč kritičen, ti v zdajšnjih časih tudi komercialni naboj ne pomaga. Žalostno, a resnično! Na srečo pa so Great Collapse v teh nekaj mesecih od izida albuma že postali kultni in predmet poželenja pravih punk gurmanov. Tako da, če je v vas vsaj malo punkerske krvi, tega albuma ne boste preslišali.
 

Umrl je David Bowie
Spomladi bo izšel že tretji album pevke Birdy
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm