HairX – Animals (2017)

TIP: Mlad, drzen in netipičen glam metal bend. Made in SLO!

Prav lepo je videti in predvsem slišati, kako se mladi bend loti žanra, ki je bil na vrhuncu skoraj desetletje pred rojstvom najstarejšega člana. HairX iz Vrtojbe, ki so skupaj od leta 2013, so najnovejša pridobitev presenetljivo živahne slovenske glam metal scene. Nekateri izmed peterice članov skupine pa niso niti polnoletni.

HairX imajo vse, kar je pomembno za ta žanr – imajo tisto brezskrbno nemirnost; filozofijo žensk, rock ’n’ rolla, pijače in neskončnih partyjev; mladostno norost; izdelano, zelo kričavo, vpadljivo, a ne kičasto celostno podobo in nenazadnje tudi pravo naslovnico svojega prvenca Animals. Skupina pa izraža tudi tisto držo, ki jo pravi glamer mora imeti, namreč da je treba za to zvrst obvladati oziroma znati igrati. Če se samo spomnite, koliko velikih pevcev, kitaristov in drugih virtuozov je dal predvsem ameriški, še posebej kalifornijski glam metal v drugi polovici osemdesetih, potem vam bo hitro jasno, o čem je tu govora.

HairX, ki na svojem prvencu predstavljajo presenetljivo raznolike in odlično zastavljene skladbe, pa glasbeno to vzdušje in držo vseeno izražajo nekoliko drugače. Predvsem se vseskozi ne držijo glam klišejev, ampak na ta žanr gledajo malo širše. HairX sicer pokažejo obilico tiste obvezne glamerske rock’n’rollarske igrivosti in melodike, a v bistvu so njihove skladbe čisti, za njihov žanr dokaj težek in udaren heavy metal, kakršen se je igral v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta občutek še podkrepita surova, skoraj garažna produkcija in prav nič zlikan miks, kjer so predvsem bobni, podobno kot v osemdesetih, potisnjeni precej v ospredje. HairX se tudi nekajkrat zelo uspelo poigrajo z menjavo tempa ali dodajo nekaj zelo dobrih, kratkih instrumentalnih vložkov oziroma prehodov, ki so nadgradnja glavne teme in pravi posladek v dramaturgiji skladb. Zelo zanimivi so tudi njihovi refreni, ki so včasih obogateni z netipičnimi spremljevalnimi vokali, drugič spet pa s precej nenavadnimi melodijskimi zaključki. Na albumu je tudi skladba Fly, izvrstna power balada naraščajočega tempa, v kateri se počasno baročno akustično vzdušje prelevi v pravi kitarski epski killer.

Tako po pestri strukturi skladb kot diverzantskemu zvoku HairX velikokrat bolj spomnijo na kakšen NWOBHM bend in na slovenske heavy metal prvoborce iz osemdesetih, kot pa na kakšen poliran bend iz L.A.-ja, kar je čisti plus, saj obvezne glamerske teme, ki jih tudi HairX opevajo v svojih besedilih, v takšnih zvočnih okoljih delujejo še bolj prepričljivo.

Vsekakor imajo HairX melodijo, težo, držo, kot je treba, pravi beat, dober groove, in pravo glam vibracijo. Strukture njihovih skladb so jasne, prav tako sporočila, riffi “tika-taka”… In vse brezhibno leti, sicer na način iz nekega drugega časa, ampak za to ni nikomur mar, dokler je energija prava. In bendu je ne zmanjka vseh devet skladb.

Animals je pravi prvenec, ki na eni strani ponuja tisto nizko-proračunsko gverilsko zvočnost in odločnost, ki jo lahko da bend samo na prvem snemanju, hkrati pa ponuja vse radosti, užitke in tudi dorečenost vrhunskega glam heavy metala. Poleg vsega tega pa dobite še ravno pravo mero drugačnosti in (pre)drznosti, ki sta v tako zaprtih žanrih, kot je glam metal, vedno več kot dobrodošli.
 

Prvi videospot Dua Evina je maturitetno delo dveh dijakinj
Vasco Rossi prodal rekordno število vstopnic za en koncert
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm