Imagine Dragons – Evolve (2017)

TIP: Bombastični “stadionski” zvok in zelo malo rocka.

Imagine Dragons iz Las Vegasa so eden najboljših primerov današnjih strmenj na ameriški sceni komercialnega rocka, če temu, kar bend počne sploh še lahko rečemo rock.

Bistvo današnjega pristopa k rocku namreč niso več izkušnje z ulice, uporništvo proti vsem, iskanje svoje identitete, močna sporočila ali opevanje svoje generacije, kot tudi ne nadaljevanje tradicije rocka na kakršnekoli način. Najpomembnejše stvari današnjega modernega rocka so načrtovanje oziroma premišljenost, taljenje (sploh ne nujno rockerskih, op.) žanrov in pop sla za ustvarjanjem uspešnic.

Imagine Dragons do potankosti obvladajo vse troje. Že o samega začetka delajo skladbe, ki bodo kar se da v trendu in po okusu korporacijskih prodajalcev. Poleg tega vedno pazijo, da bodo skladbe bombastične in da bodo imele tisti stadionski patos oziroma to, da bodo do polnega izraza prišle na koncertih, športnih masovkah in nasploh tam, kjer jih bo naenkrat slišalo zelo veliko ljudi.

Tudi slogovno se Imagine Dragons ne obremenjujejo kaj preveč. Čeprav so deklarirani kot pop rockerji ali moderni rockerji, je v njihovih skladbah slišati še marsikaj povsem nerockerskega, od osladnega popa, moderne elektronike, latentne plesnosti do popevkarskega kiča, prikritega countryja, R&B-ja in še kaj bi se našlo. Seveda je za takšno sprehajanje po žanrih potrebno veliko glasbenega znanja in tudi precejšnja mera občutka. Predvsem slednjega bendu ne manjka.

V strukturi njihovih skladb se takoj sliši, da v načinu pisanja brez sramu tekmujejo s pop skladatelji in producenti. Prakso, da je danes manj odigranega več, vse dokler je to dobro posneto, so Imagine Dragons razvili do popolnosti, poleg tega pa vedno znajo izbrati in izvrstno odigrati res tiste najbolj značilne prvine vsakega sloga, ki se ga lotijo, tako da zadeva zveni še bolj prijetno in prepričljivo.

Nekakšni piki na i, ki hkrati vse povežeta v, treba je priznati, impozantno celoto, sta miks in produkcija. Imagine Dragons v miksu namenoma izpostavljajo tisto, česar večina nebi. Glavni in spremljajoče vokale pa postavljajo bolj v osredje od večine pop bendov. S tem dobijo tisto potrebno usodnost in magelomanski “stadionski” zvok, hkrati pa tudi določeno pristnost.

Njihov tretji album Evolve je obrtniško njihov najbolj popoln do zdaj. Za razliko od sila uspešnega predhodnika Smoke + Mirrors, so nove skladbe precej bolj pop naravnane. Kakšnih pet pa jih ima potencial uspešnice. Morda tisto, kar sicer nadvse poslušljivemu, produkcijsko spektakularnemu, izvedbeno brezhibnemu in v celoti kar dobremu albumu manjka, je element presenečenja oziroma nekaj, kar od skupine še nismo slišali. Odmik od rocka in pomanjkanje inovativnosti pa bosta verjetno glavna razloga, da Imagine Dragons s tem albumom ne bodo ponovili uspeha predhodnika. No, na stadionih pa bo zgodba drugačna. Tam bodo nove skladbe učinkovale veličastno.
 

Pet minut za nove SLO popevke
Nova skladba zagrebških retro-psihedelikov Hi Fju
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm