Jernej Zoran – V svojem filmu (2017)

TIP: Kitarski virtuoz z izjemnim občutkom za skladbo.

Jernej Zoran je odličen dolenjski kitarist in tudi skladatelj, pevec, multi-instrumentalist in aranžer. Bil je član glasbeno tako raznolikih skupin, kot so Društvo mrtvih pesnikov, Lucky Cupids in Tunke, že dlje časa pa deluje kot solist.

V svojem filmu je že njegov četrti samostojni album. Na njem je poleg kitar z izjemo bobnov odigral tudi vse ostale instrumente (tolkala, klaviature in bas (z izjemo ene skladbe)) in odpel vse, razen dveh skladb, ki jih je odlično odpela Urška Baković.

Zoran na svojem novem albumu nadaljuje s samosvojo vizijo prefinjenega, a hkrati zelo energičnega kitarskega avtorskega rocka. Album odpre eksplozivna, naelektrena, na močnem kitarskem riffu narejena, malce modernizirana klasična hard rock skladba, ki ima za povrh še odličen refren in kratek, a strupen solo. Po efektnem ogrevanju sledi še deset slogovno dorečenih in raznolikih skladb, ki nihajo od klenega, skoraj retro obarvanega starega rocka, težkega bluesa, hard rocka in klasičnega rocka vse do precej bolj modernih rock, pop rock, indie in rahlo akustičnih folk oziroma kantavtorsko obarvanih skladb. Da ne bi šli po nepotrebnem mimo, velja posebej opozoriti na odlični instrumentalni skladbi Ejdzent Kuper bluz in Keru unu. Slednja zveni, kot bi se kakšen malce posodobljen southern band zaletel v The Shadows. V obeh pa Zoran pokaže vse razkošje svojega kitarskega in tudi skladateljskega talenta.

Vse skladbe povezuje izjemno suverena in virtuozna izvedba. Ni ravno veliko izvajalcev, ki znajo s povsem enakim žarom in energijo igrati toliko različnih žanrov. Poleg tega je Zoran enako prepričljiv in intenziven v električnih in bolj akustičnih skladbah.

Na albumu V svojem filmu pa mu je uspela še ena velika stvar, združil je svojo kitarsko virtuoznost z izjemno dobro napisanimi skladbami. Kitarski heroji, kar Zoran nesporno je, kaj radi s svojim “nažiganjem” “povozijo” samo skladbo, Zoran pa v ospredje postavlja skladbo kot celoto, hkrati pa uspeva prav v vsako vtkati kakšen atraktiven kitarski solističen del, ki mnogokrat osupne in navduši, a prav nikoli ne zmoti.

Naslovu navkljub je ta album narejen po vseh pravilih, kar v naših krajih, kjer tako radi k stvarem pristopamo malo drugače, ni ravno vsakdanji pojav.

V svojem filmu je pravi rock album z močno avtorsko in izrazno noto. Predvsem pa je narejen z veliko mero občutka. Ta album morate slišati vsi, ki prisegate na klasičen rock, zleknjeni easy rock, southern toplino, prefinjeni bluesy rock, trša rock ’n’ rollarska kotaljenja in akustični folk rock. Zelo in pozitivno boste presenečeni tudi tisti, ki radi “gledate kitaristom pod prste”. Albuma pa ne smete spregledati niti oboževalci nekoliko sodobnejšega, “v svojem filmu” narejenega rocka.
 

Fotoreportaža: 2CELLOS v živo, 7. april Ljubljana
Prismojeni profesorji bluesa se vračajo v Kino Šiška
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm