Jure Tori z avtorskim tangom navdušil Dunaj

Koncert Tori Tango je bil eden vrhuncev elitnega enomesečnega harmonikarskega festivala.

tori-tango-

Razprodani koncert in blizu 300 obiskovalcev je predstavljalo popotnico za nastop skladatelja in harmonikarja Jureta Torija in njegove mednarodne zasedbe Tori tango na premierni koncertni predstavitvi prvega slovenskega avtorskega tanga v slovitem dunajskem jazz klubu Porgy & Bess.

Koncert je predstavljal enega vrhuncev enomesečnega kompleksno zasnovanega 17. dunajskega “harmonikarskega” Akkordeon Festivala, Tori Tango so zaigrali 3. marca 2016 v večeru z “dvojnim programom”, po nastopu tria Vesne Petković.

Občinstvo je že s prvimi takti in skozi celoten nastop sodelovalo in dihalo z glasbeniki, pa naj je šlo za občuteno vpijanje melanholične zvočne senzibilnosti in s tangom prežetih melodij ali pa glasno navdušenje ob jazzovskih improvizacijah v skladbah Jutranji svit, Rambling Man in Luštkanka.

jure-tori

Privržena publika je intimistične pasaže in skladbe, izvedene v prefinjenih inačicah žanra, spremljala osredotočeno in v zamaknjeni tišini ter jih nagrajevala z dolgimi aplavzi in ploskanjem. Avstrijski kontrabasist Ewald Oberleitner, njegov rojak violinist Kurt Bauer, kubanski kitarist Ariel Cubria ter slovenske gore (instrumenta)list in avtor Jure Tori so z domišljeno programsko shemo nastopa dvigovali temperaturo v klubu, pravo vrelišče koncerta z navijanjem in ovacijami pa je predstavljala punkovska izvedba skladbe Accordions To The Goblins.

Premierna predstavitev prvega slovenskega avtorskega tanga oziroma albuma Za en dotik, ki je izšel isti dan, je minila v izjemnem vzdušju. Zgodbo, ki je pripeljala do zasedbe Tori Tango, sta pred desetimi leti v duetu začela pisati harmonikar Jure Tori in kontrabasist Ewald Oberleitner. To zgodbo je Jure z odra kluba zaupal tudi dunajskemu občinstvu. To se je odzvalo z gromkim in toplim aplavzom, ki mu pravzaprav ni bilo konca, saj so si navdušeni odzivi sledili vseh 60 minut “rednega dela” koncerta, dodatno pa so kulminirali v 15 minutah dodatka.

tori-tango-2

Koncert je dejansko predstavljal enega vrhuncev tradicionalnega dunajskega harmonikarskega festivala in – ob izjemnem ugledu, ki ga slovenski umetnik uživa v avstrijskem glasbenem prostoru – “podčrtal” tudi odločitev organizatorjev, da so fotografijo Jureta Torija “v njegovem harmonikarskem elementu” uporabili tudi kot osrednjo podobo festivala na njihovem uradnem plakatu.

Foto: David Višnjič
 

The Cult - Hidden City (2016)
Le trojca v "najslavnejši" zasedbi Guns N' Roses
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm