Kings Of Leon – WALLS (2016)

TIP: Moderni stadionski rock in velika izgubljena priložnost.

kings-of-leon-walls-2016

Ne dogaja se prav pogosto, da se bend praktično z enim albumom in dvema singloma prebije v elito največjih in postane ena največjih koncertnih rock atrakcij. To se je leta 2008 zgodilo Američanom Kings Of Leon. Leta 2007 so svojim tretjim albumom Because Of The Times dosegli presenetljiv uspeh na angleškem trgu. Leto kasneje pa so z albumom Only By The Night pokorili svet in postali zvezde največjih in najpomembnejših koncertnih dogodkov in festivalov. Kings Of Leon so zveneli sveže, drugače, a hkrati prepoznavno in udarno. Predvsem tisti del alternative scene, ki razočaran na Coldplay, še vedno išče prave naslednike U2, jih je koval med zvezde, hkrati pa je pozabljal, da so Kings Of Leon začeli bolj kot garage in novodobni southern rock bend in so šele kasneje začeli vključevati alternative v svoj izraz.

Na naslednjih dveh izdelkih bend ni niti približno ponovil magije prvih štirih albumov in tudi tisti njihov vzneseni alternative prizvok se je dodobra izgubil. Kljub temu sta tudi v tem obdobju vpliv in pomembnost Kings Of Leon samo naraščala. Tudi to, da so zaradi prepolnih egov in pijanskih blodenj pevca Caleba Followilla morali odpovedati turnejo (kar je bil v glasbenem poslu do zdaj smrtni greh, op.), so založniki bendu zlahka oprostili in mirno še naprej vlagali vanj.

WALLS (akronim za We Are Like Love Songs) bi bil za praktično vsaki drugi bend usodnega pomena, Kings Of Leon pa so kljub govorancam, da se z njim vračajo k svojim začetkom, naredili nekaj povsem drugega. Izdali so album, ki se v bistvu ukvarja samo z eno tematiko, in to je, kako bi moral danes zveneti stadionski rock. Vse ostale predznake so potisnil na stranski tir.

Prva polovica albuma je bolj udarno rock obarvana, druga pa je bolj lirična. Na albumu je vsega deset skladb. Treba je priznati, da so brezhibno napisane in fenomenalno posnete. Bleščeča produkcija naravnost sugerira, kako bombastično in enkratno bodo pesmi učinkovale na velikih in največjih koncertnih prostorih. Praktično vsaka skladba je potencialna uspešnica, kar samo kaže, kako dobri skladatelji so Kings Of Leon.

Kings Of Leon na WALLS plavajo v zelo varnih strujah sodobnega komercialnega modernega rocka. V tem nalašč omejenem okolju pokažejo kar nekaj svojega razkošnega talenta in tudi tistega smisla za dramatičnost, s katerim so se proslavili, ne pa tudi kakšnih kakšnih bolj radikalnih alternative, rock ali avtorskih posegov. Škoda je, da so se prav v vsaki skladbi odločili za najbolj varno, predvidljivo in že ničkolikokrat slišano možnost. Večina pesmi ima namreč zelo dobre nastavke in v tem pogledu je ta album kar precej velika izgubljena priložnost.
 

Turneja in novi album Perpetuum Jazzile
Trojni slovenski thrash/death metal napad v Trainstation SubArtu
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm