Naš bobnarski as Klemen Markelj snema z največjimi svetovnimi virtuozi

in igra še v nekaj skupinah, sodeluje z Yamaho in ima svojo šolo.

Klemen Markelj je eden naših najboljših bobnarjev. S svojim igranjem je navduševal oziroma še navdušuje kot član Elvis rock senzacije Sam’s Fever, izvrstnih prog metalurgov Obidil, power hard rock tria Pavle Kavec in Oko, rockerjev Bad Law, ima pa tudi svoj fusion prog world crossover rock projekt The Blue Marble. Kot studijski bobnar je igral na albumih in singlih tako različnih izvajalcev, kot so: Metalsteel, The Drinkers, Avven, Pihalni Orkester Alples, LadyBugz, Rok Tomšič, Simon Jovanovich, Tomaž Ahačič, Nino, Nessy, Klemen Čampa, Anej Piletič, Dejan Pakiž …

Zadnja leta pa njegov talent odkrivajo tudi v tujini. Najodmevnejše sodelovanje, ki ga je imel Markelj do zdaj, je bilo zagotovo tisto na lani izdanem albumu Abject Tomorrow odličnega projekta The Vicious Head Society, ki ga vodi irski multi-instrumentalist in avtor Graham Keane. Album, ki so ga številni ugledni kritiki po svetu razglasili za eno največjih presenečenj, je nedvomno eden najboljših najboljših in najbolj vznemirljivih progressive metal/rock izdelkov zadnjih let. Markelj je na njem odigral tri skladbe, uvodno The Sychophants, skoraj dvajsetminutno, epsko, osrednjo skladbo Analog Spectre in zaključno Xylematic Disembowelment.

Poleg Keanea in Marklja so na Abject Tomorrow sodelovali še takšni kalibri, kot so: klaviaturist Derek Sherinian (Dream Theater, Billy Idol, Alice Cooper, Sons of Apollo …), drugi bobnar Kevin Talley (ex Suffocation), basist Pat Byrne (Headfuzy ter top cover banda Lost In Music in Milo Max), pevec Nathan Pickerin (Verbal Narcotic), pevec Wilmer Waarbroek (Exxiles, Ayreon, Arjen Anthony Lucassen) in v Argentini živeči italijanski klaviaturist Nahuel Ramos, ki je aprila izdal odlični konceptualni instrumentalni album A Story of Life and Time.

Markelj je za skladbi Analog Spectre in Xylematic Disembowelment posnel tudi atraktivna bobnarska videospota, v katerih nazorno pokaže, kako zahtevno delo je moral opraviti, a tudi zakaj je bobnanje tako privlačno. V njuni najavi pa je zapisal: “Čeprav sem bil samo gostujoči glasbenik, je to absolutno moje najboljše bobnanje do zdaj.”

Markelj je v svojem studiu pravkar začel snemat bobne za naslednji album The Vicious Head Society. “Tokrat bom vse bobne posnel sam,” je povedal naš as. Sicer pa je Graham Keane tudi za ta album zbral podobno “zvezdniško” in virtuozno ekipo, kot je bila na prvencu. Poleg Marklja so v ekipi še: pevec Andy Ennis (Overoth), Pat Byrne, odlični avstralski kitarski virtouz Chris Brooks (“kitar-friki”, preverite njegova albuma The Master Plan (2002) in The Axis of All Things (2011), op.), pevec Wilmer Waarbroek, Heather Rose Leslie (Nova Cascade) ter klaviaturista Nahuel Ramos in Derek Sherinian.

Sodelovanje z The Vicious Head Society pa ni edini mednarodni projekt, na katerem je sodeloval Markelj. Nedavno je odigral bobne za album Under the Forever Moon odličnih ameriških atmospheric experimental gloom metalcev Drift Into Black. Zasedba iz New Jerseyja ga bo izdala 12. oktobra.

Markelj je posnel tudi 17 skladb za kolumbijskega glasbenika Davida Martineza. Trenutno pa snema še album za teksaško prog rock atrakcijo Majestic Vojage.

Nadvse produktivni Marklej ima tudi svojo bobnarsko šolo. “Pomembno je prenašati znanje,” pravi.

Pred dnevi pa je objavil tudi predstavitveni video za legendarni Yamahin bobnarski komplet Yamaha Custom Recording.
 

Metallica objavili datume evropske turneje 2019
To soboto: Marko Hatlak z novim albumom in velikim koncertom
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm