Kratke glasbene novice

Eagles Of Death Metal, U2, Patti Smith, Wu-Tang Clan, Rza,Mary Rose, Psihomodo Pop, Daughter, Kaliopi, Adele, Ahmet Kaya, Flora & Paris, Sheby, S.W.A.G., Trifekta, Sia, Goran Rukavina, T.M.S. Crew, Lacuna Coil,Vlado Divljan In Vis Idoli.

U2_EAGLES_OF_DEATH_METAL_600

Skupina EAGLES OF DEATH METAL se je po skoraj mescu dni vrnila v pariško dvorano Bataclan, ki je bila prizorišče terorističnega napada. 7. decembra se je pridružila U2 na njihovem koncertu. Skupini sta za sam zaključek koncerta skupaj izvedli pesem People Have The Power pevke PATTI SMITH.

Eni najvplivnejših raperjev WU-TANG CLAN so izdali en sam primerek albuma, ki nosi naslov Once Upon A Time In Shaolin. Dali so ga na dražbo in ga prodali za nekaj milijonov dolarjev. Točnega zneska niso hoteli povedati. Novi lastnik albuma pa se je moral zavezati, da skladb ne bo javno predvajal naslednjih 88 let. “To je tako, kot bi kupili sliko ali ali kip, umetnine ne boste kazali celemu svetu,” je pojasnil član skupine RZA.

ADELE se bo februarja prvič po štirih letih letih odpravila na evropsko turnejo, ki se bo začela v Belfastu in bo trajala sedemnajst tednov. Trenutno pa je pevka v središču pozornosti zaradi skladbe Million Years Ago, ki naj bi bila plagiat skladbe. Pesem, ki v izvirniku nosi naslov Acilara Tutunmak je izvajal kurdski pop velikan AHMET KAYA, ki je umrl leta 2000 v Parizu, kjer je živel kot politični prebežnik.

MARY ROSE so za skladbo Stampedo posneli eksploziven “odrski” videospot.

Psihomodo Pop

Psihomodo Pop

Hrvaški rockerji PSIHOMODO POP so ponovno pripravili program akustičnih obdelav svojih uspešnic in z njim trikrat zapored razprodali zagrebško mestno gledališče Gavella. Tudi pri nas zelo priljubljen bend, ki se je za to priložnost okrepil z osemnajstčlanskim ženskim pevskim zborom, pihalci, spremljevalni pevci in dodatnim tolkalcem, za prihodnje leto obljublja serijo tovrstnih koncertov tudi po Sloveniji.

Cenjeni londonski indie folk bend DAUGHTER bo januarja objavil dolgo pričakovani drugi album Not to Disappear.

Makedonijo bo letos na Evroviziji zastopala njihova največja zvezdnica, pevka KALIOPI.

FLORA & PARIS, akustično eksperimentalna zasedba treh članov skupine ORLEK, je posnela skladbo Božična, s katero si lahko na malo drugačen način popestrite prihajajoče praznične dni. Besedilo za skladbo je napisal pesnik Rudi Medved, sicer direktor občinske uprave Zagorje ob Savi.

Sheby (Foto: Žiga Intihar)

Sheby (Foto: Žiga Intihar)

Maja Šebenik – SHEBY, ki je leta 2012 nastopila v oddaji X Faktor in kasneje sodelovala s skupinama S.W.A.G. in TRIFEKTA, se tokrat predstavlja kot solistka z zapeljivo r’n’b skladbo Kaj če bi, za katero je posnela tudi atraktiven videospot in serijo vročih fotografij.

Pevka SIA je predstavila novo pesem One Million Bullets, s katero napoveduje novi album This Is Acting, ki bo izšel 29. januarja.

V Gradcu izšolani basist GORAN RUKAVINA je s smetano slovenskih glasbenikov (Matko Grgas , Žiga Kožar, Gregor Ftičar, Zvezdan Ružić, Klemen Smolej, Miha Hawlina, Vid Useničnik, Primož Grašič, Petra Greblo, Mojca Rukavina, Sabrina Hdiri in Sanja Mlinar Marin) posnel album Izbor, za katerega pravi, da je butični pop s primesmi funka in jazza.

T.M.S. Crew s skladbo Dušanka napovedujejo izid drugega albuma. “Dušanka je družbeno kritična skladba, ki se dotika tematike splošne apatičnosti in plitkosti družbe,” je v izjavi zapisalo sedem fantov in dekle, ki sestavljajo to nadžanrsko skupino.

Novemu albumu zelo uspešnih italijanskih darkerskih alt-metalcev LACUNA COIL bo naslov Delirium. Izšel bo enkrat prihodnje leto.

Filmska producentska Starhill hiša se pripravlja na snemanje celovečernega dokumentarca o VLADU DIVLJANU, marca preminulem glasbeniku, ki je bil šef kultne beograjske novovalovske zasedbe VIS IDOLI. Filmu bo naslov Nebo nad Beogradom.

Več novic
 

Novi album Nikki Louder
Zanimivo sodelovanje Connect in Maria Huljeva
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm