Kygo – Cloud Nine (2016)

TIP: Čista prihodnost evropskega popa.

kygo-cloud-nine-2016

Petindvajsetletni v Singapurju rojeni Norvežan Kygo ni samo odličen DJ in ustvarjalec nekaj najboljših remiksov v zadnjem času, ampak je predvsem je izjemen avtor in skladatelj. Na prvencu Cloud Nine mu je morda najbolje uspelo uspelo združiti star, tradicionalen način pisanja popa z moderno elektronsko senzibilnostjo.

Ja, skladbe na njegovem albumu Cloud Nine so predvsem pop. Imajo tiste nezgrešljivo spevne melodije in refrene, ki si jih takoj zapomniš. Praktično vsaka od petnajstih pesmi ima tisti potencialni naboj uspešnice. Prav ustvarjanje hitov je glavni namen popa in v tem pogledu je Kygo še presegel standarde, ki jih je postavil njegov švedski kolega in prijatelj Avicii.

Poleg tega imajo njegove pesmi tisto jasno strukturo in melodijsko čistost, ki so jo desetletja nazaj postavili velikani skandinavskega popa, kot so Roxette, a-Ha in Ace Of Base. Na drugi strani pa imajo skladbe tudi nekaj tiste euro pop vibracije, s katero so bolj kot ne morili v devetdesetih. V Kygovih skladbah pa zveni zelo prijetno in vzneseno, kar je, to je treba še enkrat poudariti, zares velik dosežek.

Vse te, recimo jim, tradicionalne pristope, pa Kygo zliva z najsodobnejšimi elektronskimi prijemi in novodobnim DJ-jevskim razmišljanjem. Tako se tradicija meša zapeljivimi in mestoma zelo inovativnimi house, deep house, downtempo, EDM, ambient in še kašnimi sodobnimi ritmi in podlagami.

Za razliko od Aviciija, ki je kljub vsemu nekoliko bolj klubsko in plesno usmerjen, Kygo bolj teži k temu, da naredi pesem, ki je prijetna za poslušanje doma, v avtu oziroma v kakšnem bolj intimnem okolju, kar ga spet bolj približuje zgoraj omenjenim pop velikanom, kot pa sodobnim plesno-klubsko nastrojenim DJ-jem.

Na albumu kot pevci gostujejo številni največji zvezdniki in mojstri popa, kot so John Legend, Maty Noyes, Conrad Sewell, Parson James, Tom Odell, Foxes, Matt Corby, RHODES, Will Heard, Julia Michaels, James Vincent McMorrow, Kodaline, Labrinth in Angus & Julia Stone.

Cloud Nine je definitivno eden najboljših pop albumov letošnjega leta in izjemna napoved, v katero smer bi se moral razvijati evropski pop tretjega tisočletja.
 

Glasbene novice: Slovenija
San Di Ego nažgali uspešnico seks bombe 80-ih Samanthe Fox
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm