Lenny Kravitz – Raise Vibration (2018)

TIP: Težki farjer klasičnega rocka po 20 letih spet v popolni izdaji.

Lenny Kravitz je bil tisti, ki je na samem koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja oživil klasični stari rock, hipi psihedelo, divja šestdeseta, barvita zgodnja sedemdeseta in vso pripadajočo držo in ikonografijo. Bil je težek jack, super-frajer, zvezdnik starega kova, retro pa je zaradi njega postal “in”, kot že dolgo ne.

Do leta 1998 je nasul pet izvrstnih albumov, ki so zveneli moderno, a hkrati zmagovito starinsko in kot le kaj pravoverno rockersko. Še posebej imeniten je bil zadnji iz te serije s preprostim naslovom 5, na katerem je Kravitz v časovno zanko polno presenečenj strnil sodobni rock devetdesetih, zadeto retro psihedelo, čudovit pop in pisano synhtetiko.

Devetdeseta so bila zadnje obdobje, ko je imel rock še neko univerzalno in splošno prepoznavno podobo. Kasneje se je, podobno kot moč njegove sporočilnosti, vse skupaj razdelilo na posamezne žanre, scene in bolj ali manj vase zaprta okolja. Takšno vzdušje so odražali tudi Kravitzovi naslednji albumi, ki so precej manj razgibani in bolj v duhu časa.

Točno dvajset let po 5, ko se marsikdo sploh ne spomni ali zaradi mladosti niti more vedeti, da je imel rock nekoč še drugačno magijo in moč, Kravitz predstavlja svoj novi album Raise Vibration, ki je popolno presenečenje. Kravitz je praktično “od nikoder”, kar naenkrat spet postal tisti težki frajer, kralj za obujanje nekaterih najbolj razburljivih obdobij glasbene zgodovine, ki jih za povrh še z neverjetno vehementnostjo prenaša v današnji čas. In kar naenkrat je tu ponovno kopica brezhibno napisanih skladb, spet je tu tisti najčistejši klasični rock, pa pregreti, vročični funk, čutni rhythm and blues, obilica sproščenosti in občutka svobode, pa malce bluesa, progresive, popa, folka in še česa, celo ena izvrstna skladba iz časov breakdancea osemdesetih, zavita v zadeti starinski rock, se najde.

Prav neverjetno je, s kakšno lahkoto Kravitz pričara magično vzdušje časa hipijev, miru in ljubezni, protestov, uporništva, psihedele … in kako pomembnega zna narediti tudi za današnji čas. In zelo zanimivo bo opazovati, ali lahko Raise Vibration karkoli premakne na današnji sceni, ki je ta trenutek kar najdlje od spontanosti, iskrenosti, vznesenosti in skoraj naivnega upanja tega albuma.

Raise Vibration nudi vse tisto, kar navadno iščemo na starih ploščah oziroma pri starejših izvajalcih. Ima pa veliko prednost, je odsev današnjega časa. Vsekakor album, ki ponuja veliko, če le znate oziroma hočete vzeti. Rockerji še posebej!

Preberite še:
Preberite še:
Lenny Kravitz 27. aprila v Ljubljani
 

Eminem je v Angliji zdaj "večji" kot Abba in Led Zeppelin
25. septembra izide album poetičnih post-rock "filmarjev" Lusterdam
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm