Lumberjack – Nov kliše EP (2018)

TIP: Svetla in pestra prihodnost slovenskega rock ’n’ rolla.

Foto: Maša Kores

Nova slovenska rock scena že dolgo, (ali morda sploh še nikoli, op.) ni bila tako raznolika, tako polna presenečenj in predvsem na tako visoki ravni. Lumberjack pa s svojim EP-jem Nov kliše kažejo, zakaj so eni njenih najboljših in najbolj opaznih predstavnikov.

Nov kliše, na katerem so štiri izvrstne skladbe, je dobro čtivo za prvo srečanje s tem odličnim in nadvse zanimivim bendom. Vsekakor pa ni pokazatelj vsega, kar Lumberjack ta trenutek zmorejo. Če hočete skusiti ves njihov potencial, najprej preverite EP in nato pojdite na kakšnega izmed njihovih koncertov. Peterica na odru namreč deluje sijajno. Vsak član ima zelo izrazit vizualni karakter – od “hipija” in “rockerja” do “gika” in “art-freaka” Ta vizualna neusklajenost, ki nazadnje izpade zelo dobro, kaže, kako zelo različni posamezniki sestavljajo bend. Ko pa pride do igranja, je zadeva ravno obratna. Bend je tako kot na EP-ju tudi v živo odličen in kompakten. V živo pa vas bosta presenetili vsaj še dve stvari; skupina ima dva izjemna solo vokalista in če je potrebno, se za dober žur in energijo postavi tudi na glavo. Dobesedno!

Lumberjack so v osnovi moderen, čistokrvni kitarski rock bend, hkrati pa so zelo povezani s preteklostjo. In prav ta vez oziroma njihov svojevrstni pogled na zgodovino je tisto, kar dela bend tako poseben in drugačen. Lumberjack imajo tisto danes nujno potrebno funkcionalnost in osredotočenost. V ta sodobno naviti rockerski špon pa vpletajo obilico retro elementov – od zaprašenega bluesa, subverzivnega boogieja, čistega rock ’n’ rolla in funkoidnih eksihibicij do težke psihedele poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih in surovega prvinskega hard rocka. In vse to parajo z redko slišano mladostno vnemo in hkrati tudi z za njihovo starost naravnost presenetljivo rutino. Poleg tega Lumberjack držijo zdravo distanco do svojega početja in morda imajo prav zato njihove skladbe, kljub vsej resnosti in zagrizenosti skupine, vseskozi tudi pošteno mero party naboja. Nenazadnje, rock ’n’ roll je in mora biti (tudi ali predvsem, kakor zadevo pač jemljete, op.) dobra zabava.

Vsekakor so Lumberjack bend izjemnega potenciala, ki ima vse, da postane naslednja velika institucija slovenskega rocka. Oziroma z drugimi besedami, bodite pozorni na ta izvrstni bend!
 

Po nastopu z veliko Darlene Love Sam's Fever zdaj v Gradu Štatenberg
Let There Be Cello, novi album 2CELLOS izide 19. oktobra
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm