Marduk – Viktoria (2018)

TIP: Eden najbolj prizemljenih black metal bendov ne popušča.

Švedi Marduk so eni najbolj cenjenih in popularnih, a tudi najbolj nenavadnih black metal bendov. Za razliko od večine temačnežev, ki svoje mračne zvočne vizije gradijo na močnih orkestracijah in tako ali drugače sintetičnem pompu, Marduk že od nekdaj prisegajo na tisto najbolj najbolj temeljno, skrajno surovo, skoraj garažno in rock’n’rollarsko prvinskost in elementarnost ter na filozofijo klasičnega rock tria s čim manj efektov, nasnemavanj, barvanj in drugih dodatnih posegov.

Tudi na svojem 14. albumu Viktoria nadaljujejo s to prakso in tudi tematsko, podobno kot na predhodniku Frontschwein iz leta 2015, ostajajo pri obravnavanju vojne. Novi Marduk zvenijo surovo, skoraj oguljeno in besno kot le kaj. Kitare so brutalno surove, rezke in včasih do bolečine brenčeče; ritem do skrajnosti navit, kolikor je to brez tehničnih pripomočkov mogoče; vokal pa tuleč, jezen, divji, a vendar tudi zelo artikuliran, barvit in melodičen. Vse skupaj pa zveni zelo učinkovito in pogubno.

Viktoria ponuja tudi nekaj presenečenj. Prvo je že kar na samem začetku. Werwolf, ki je tudi prvi singel, je na izrazito melodičnemu skandiranju in skoraj klasični metal postavitvi grajena zelo netipična, a vsekakor sijajna dvominutna zabijanka, ki je bližja kakšnemu thrashy metalcore izbruhu ali povampirjeni stadionski metal himni, kot pa klasični črni metalurgiji. Naslednje pol ure se stvari vrnejo v dobro utečeno, a zelo intenzivno in pestro black stružnico, ki jo Marduk nemalokrat nadgradijo s kakšnim atraktivnim kitarskim in tudi vokalnim dodatkom. Drugo večje presenečenje sta dve za ta žanr precej počasni oziroma upočasnjeni skladbi, v katerih pa bend zlahka ohranja siceršnjo visoko napetost albuma.

Viktoria je album, ki para. Marduk pa tudi po skoraj treh desetletjih ostajajo eden najbolj prizemljenih in atraktivnih black metal bendov.
 

Izvrstna Milena Pfeiler zbira preko spleta sredstva za svoj album
Umrl je legendarni in tudi pri nas nadvse priljubljeni Oliver Dragojević
Kiosk HmHm na:

Like Kiosk HmHm